Откриха птичи грип в Цалапица

  • 28 март 2024 16:31

  • 1599
  • 2
Откриха птичи грип в Цалапица
© pixabay

БАБХ обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в с. Цалапица, общ. Родопи, обл. Пловдив. Причинителят на болестта е установен на 28.03.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Цалапица, общ. Родопи, обл. Пловдив.

В животновъдния обект се отглеждат над 86 000 бр. птици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Родопи – с. Цалапица и от община Стамболийски – гр. Стамболийски.

Умъртвяват над 9 510 патици от ферма с огнище на птичи грип

В 10-колиметровата, наблюдавана зона около попадат както следва: от община Съединение – гр. Съединение, община Марица – с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, от община Родопи – с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от община Стамболийски – с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици, както и от област Пазарджик, община Пазарджик – с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Мало Конаре.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.28 | 17:57

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.05.25 | 08:22

2
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­ч­­е­­­т­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­-­ X­1­8­­­.­­­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини