Зам.-министърът на земеделието: Имаме възможност да осигурим 150 млн. лв. за земеделците

  • 06 февруари 2024 08:02

  • 1262
  • 4
Зам.-министърът на земеделието: Имаме възможност да осигурим 150 млн. лв. за земеделците
© БНТ

Протестите са свързани с финансирането за така наречената украинска помощ. Временната рамка беше удължена до 30 юли. Става въпрос за сума, която трябва да бъде осигурена от държавата. Това заяви зам.-министърът на земеделието Деян Стратев в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Всички полемики започнаха от това, че сумата не беше заложена в бюджета за 2024 г. В МХЗ бяхме предвидили тези средства, но предложението не беше прието от депутатите. След това се стигна до протестите. С преструктурирането на бюджета на МЗХ можем да осигурим тези 150 млн. лв. и те го знаят, посочи Стратев.

Според него исканията на протестиращите фермери не са обективни. И добави, че проблемите в сектора не са от днес, а от десетилетия назад във времето.

По думите му от 2018 до миналата година се наблюдава печалба при зърнопроизводителите. "Стигнахме до консенсус да поискаме данъчни декларации, за да видим дали има загуби", каза още Стратев. 

Земеделците в готовност да блокират цялата страна следващата седмица

Деян Стратев отбеляза, че първи с тях се свързват от БАК. "Част от земеделските производители казаха, че са обидени за това, че не сме ги потърсили и тях. Но ние направихме всъщност срещата с БАК, защото те ни потърсиха. След това дойде и финансовата претенция на асоциацията на зърнопроизводителите. Така се акумулира една голяма сума около 700-800 милиона, която ние в момента няма откъде да извадим", категоричен беше заместник-министърът.

"Нашето желание е да подпомагаме земеделските производители. За 2024 г. финансирането е увеличено на 3.6 млрд. лв. По време на нашия мандат сме разплатили над 1 млрд. лв. Има възможност за нисколихвени заеми от  от ДФ "Земеделие". Това е пакет от мерки насочено към земеделските производители", допълни зам.-министърът на земеделието. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1262 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 10:53

4
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­­м­о­­м­­­и­ч­­­е­т­­а­­ ­­в­­и­­ ­о­­­ч­­­а­к­­в­­а­­т ­­­-­ X­1­­8­­.­F­­­U­N
о да

2024.02.08 | 00:00

3
ПЪТЯ ЗА СТАРА ЗАГОРА ГО ЗНАЕШ ДЪЛЪГ СТРАТЕФФФФ!
Съдия Георги Николов и ДСК

2024.02.06 | 10:45

2
Подлиз, подмаз на нашите клиенти от които ще вземаме парите.

2024.02.06 | 08:57

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини