Ралица Вангелова: Станахме по-конкурентни и по-устойчиви на пазара благодарение на ПРСР (2014-2020)

  • 13 октомври 2023 11:00

  • 5046
  • 0
Ралица Вангелова: Станахме по-конкурентни и по-устойчиви на пазара благодарение на ПРСР (2014-2020)
© МИГ-Лом
Слушай новината Слушай новината

„Основната дейност на нашата компания е строителство. Дружеството ни няма дългогодишна история. То е регистрирано през 2015 г., но реално е на пазара от 2017 г. Екипът ни е млад, амбициозен и висококвалифициран. Като всеки бизнес в началото, и за нас бе голямо предизвикателство да изградим име и да се наложим на пазара“. Това заяви Ралица Вангелова от фирма „Вангелови строй“ ООД, бенефициент по подмярка: 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), пред Novini.bg.

Тя обясни: „В края на 2018 г. бяхме поканени на информационна среща, организирана от Местна инициативна група /МИГ/ Лом, която реализира политики по одобрената Стратегия за ВОМР по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ за територията на община Лом. Така се информирахме за възможностите, които се предоставят от Европейските грантове за развитие на селските райони и в частност на местния бизнес“.

Ралица Вангелова ни разказа, че те за първи път се възползват от публични средства, с които да направят фирмата си по-устойчива на пазара, както и да подпомогнат и развият дейността си. „С помощта на консултантска фирма изработихме и защитихме проект „Подкрепа за развитие на „ВАНГЕЛОВИ  СТРОЙ“ ОО,  гр. Лом“, финансиран със средства от Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020 година чрез подхода Водено от общностите местно развитие -Стратегията на МИГ Лом“, допълни още тя. Фирмата кандидатства в началото на 2019 г., а година по-късно проектът е одобрен и е подписан административен договор с Управляващия орган на Програмата. Проектът се реализира в рамките на една година, а безвъзмездна финансова помощ е получена в края на 2021 г.

Той е на обща стойност 117 182 лв., от които 75% (88 хил. лв.) е стойността на безвъзмездната финансова помощ (БФП), а 25% са собствените средства.

Стефан Воденичаров: Министерство на земеделието и храните помага много, особено за купуване на оборудване, което не можеш да си позволиш

Вангелова посочи, че по проекта са закупени машини, както и техническо оборудване, което е съобразено с нуждите на компанията им. В рамките на реализирания проект са доставени 37 броя машини от различен калибър за извършване на различни строителни дейности, както и 1000 кв. м. комплект фасадно скеле.”

„Изпълнението на този проект и закупените машини и оборудване ни дадоха възможност да превърнем дружеството ни в значително по-конкурентно и по-устойчиво на местния строителен пазар не само в района на гр. Лом, а и за страната”, допълни още тя.

И към настоящия момент ние следим внимателно приемането на новата Стратегия на МИГ Лом. „Пътят вече е отъпкан и с радост бихме се възползвали отново, ако има възможност отново да кандидатстваме по мярка за неземеделски дейности”, завършва тя.

***

Материалът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), с подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
5046 0

Свързани новини

Водещи новини