Защо зърнопроизводителите вадят комбайните от нивите и се канят да блокират България?

  • 17 септември 2023 11:43

  • 4781
  • 38
Защо зърнопроизводителите вадят комбайните от нивите и се канят да блокират България?
© Novini.bg/ Canva

"Премиерът показа, че изобщо не познава как функционира земеделският бранш в рамките на обща селскостопанска политика. Той много удобно забравя, че нашите български фермери са абсолютно както всеки един европейски фермер в този ЕС. Правилата са едни и същи". Това заяви пред БНР Светлана Боянова, изпълнителен директор на Националната аграрна камара. В предаването "Неделя 150" тя коментира недоволството на бранша от падането на забраната за безмитен внос на украинско зърно и други селскостопански стоки и готвения протест на сектора. 

"Протестните действия не са само за вноса от Украйна на зърно, а и за всички останали въпроси, които касаят сектора на плодовете и зеленчуците, на животновъдите, на пчеларите - там темата за вноса от трети страни, включително Украйна, е изключително сериозна. Ние се борим за една конкурентна среда и нищо повече. Повече от 22 организации са включени в този протест. В протеста става въпрос за нещо много голямо - става въпрос за осигуряването на храната на българите". 

Фирма на протестиращ зърнопроизводител получила над 80 млн лв. агросубсидии

Евросубсидиите за всички европейски фермери се дават на база директни плащания на площ, уточни Боянова. 

"Понеже това води до дисбаланс между отделните сектори, ЕС разрешава на страните-членки една част от парите, които се дават на площ за всички, да бъде заделена само за сектори като плодове и зеленчуци, като животновъди. Всички страни-членки могат да заделят 13% от бюджета, който е 700 млн. евро на година и ги дават на тези производства. Това е регламент, директно приложим. Ние в протестите не говорим за това. Това смесване на темите е изключително арогантно - непознаване на темата. Протестите са за защита на производството, а не за субсидиите", обясни тя. 

Очевидно е, че общественото мнение се обърна срещу земеделците, изказа мнението си Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. 

"Концентрацията на собственост и обработваема земя - България е номер 1 в ЕС. Страните, които са пред нас, са Чехия и Словакия - при тях говорим за кооперативи. Това, което се случи в България - има една свръхконцентрация и разпределяне на всички тези субсидии върху една много малка група. В резултат на разпределението на субсидиите в България се постигна чудовищна концентрация на собственостПоследицата е, че всички тези дребни, за които плачете, на практика ги размазахте. Земеделците намаляват с явно видимата причина, че има едни големи семейства, които просто изтикват всеки", коментира той. 

Според него интересното в този протест ще е колко ще е масов и колко ще подразни хората.  

Какви са очакванията на двете страни, за да се излезе от патовата ситуация?

"Очакваме да се подходи професионално, не политически, към проблемите, които сме поставили и които не касаят субсидии, а касаят конкурентни пазари. Очакваме конкретни предложения, които да бъдат подхванати, а не говорени само и единствено за медиите", заяви Светлана Боянова. Тя заяви, че настояват за преразглеждане на решението за отмяната на забраната на украински стокиОчакваме и държавата да създаде условия, за да потърсим пазари, добави още тя.

Решението според Тихомир Безлов: "На първо място трябва да се преговаря смислено. Начинът, по който зърнарите подходиха, беше, че те се отказаха да преговарят. Това, което се надявам, че този протест и тази конфронтация ще направи, е, че най-накрая ще постави фокуса върху проблемните точки в производителите в селското стопанство. Една от големите теми е тази концентрация". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4781 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
Фастер

2023.09.19 | 10:02

38
Такава да приготвяме молотов и напалм за зърногризачите !Преди да протестират да бяха си сверили цените с европейските!Лошо им се пише ,ако секне евро кранчето от субсидии и евро програми!
Вадят комбайните

2023.09.18 | 15:26

37
ЗАЩОТО ОЖЪНАХА И СА РУСКИ МЕКЕРЕТА, ТОВА Е ИСТИНАТА!!!

2023.09.18 | 12:12

36
Запалете им нивите.
Пепо

2023.09.17 | 20:21

35
Алчни и ненаситни зърнари Как за 20 г. все не им стигат тези милиони..

2023.09.17 | 14:50

33
ЗАЩОТО СА РУСКИ ИЗНУДВАЧИ

2023.09.17 | 14:50

34
ДА ИМ СПРАТ СУБСИДИИТЕ
тия

2023.09.17 | 14:42

32
ик0номически "п0лзи" влизат в банк0вите сметки само на сгл0бката, която управлява ф@шистки с в0та на помалко от 15пр0цента от глас0подавателите!
Чичо

2023.09.17 | 14:40

31
На тия все им е малка субсидията и помощите. Като са пред фалит да си продадат по едно Бентли или Ферари и ще дръпнат с поне 500 000 лв. А някой и в евро.
Реалист

2023.09.17 | 14:14

30
Да протестират с Бентлитата,Майбасите и Фераритата,да ги види цяла България!!!!

2023.09.17 | 14:06

29
Защото любовниците им са с бентлитата на пазар до мола, а жените им са с майбаха при майките си на село. Проклети червени паразити. Нито един нормален селянин не притежава комбайн, само червените феодали милионери източващи фондове.

2023.09.17 | 14:02

28
Който изкара трактора на площада, да му отнемат субсидията!

Добави коментар

Водещи новини