Явор Гечев за вноса на зърно: Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара

  • 14 септември 2023 08:01

  • 3389
  • 4
Явор Гечев за вноса на зърно: Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара
© БНТ

Изказването на министъра на финансите е толкова далеч от истината, че не се вижда в далечината. В сектор зърно имаме 8 млн. тона производства, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината. 

Това коментира бившият служебен министър на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Няма държава, която да не прави протекция на собственото си производство. Всички държави по границата с Украйна имат същите проблеми. България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа. България никога не е искала забрана на внос на зърно. Количествата, които влизат са изключително малки, ние сме много голям производител. Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара, допълни Гечев. 

Асен Василев: Забраната за внос на украинско зърно нанесе щети в размер на 146 млн. лв.

По думите му в момента се натегнява напрежение между потребителите и производителите. 

Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. бе категоричен, че не трябва да се спекулира по темата с цени на храните. И добави, че като съветник на президента е готов да сътрудничи по завършване на законодателството и по овладяването на цените на храните. Според него трябва да бъде завършен Законът за проследимост по хранителната верига.

"Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се реализират, за да не се развалят. Загубите щеше да са по-големи, ако не преработваме собствената си продукция, а внасяме чужда. Така че работата е в диалога и баланса, не в крайностите", подчерта Гечев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3389 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.14 | 10:04

4
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.14 | 09:40

3
РАДЕВИСТИТЕ ПАК С ПАРТЕНКИ

2023.09.14 | 09:28

2
ami evrogeiska podlogo zashto ne zabranite na rusia da iznasia zarno i ostavete samo fashistite ot usraina bokluk
Абе

2023.09.14 | 09:10

1
Тази свиня Гечев що не върви в кончината

Добави коментар

Водещи новини