Министър Вътев: ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос на украинско зърно

  • 13 септември 2023 18:50

  • 1655
  • 9
Министър Вътев: ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос на украинско зърно
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

ЕК има последната дума за отмяната на забраната за внос на украинско зърно в България. Става въпрос за 4 основни групи продукти - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Забраната изтича на 15 септември. Това заяви министърът на земеделието Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на в предаването „Още от деня” по БНТ.

България е парламентарна страна и се управлява от изпълнителна власт. Така, че този колективен орган има тежката дума, защото разглежда много по-голям обем от информация, отколкото самото Министерство на земеделието, а последно решението ще вземе Народното събрание. Аз съм длъжен да се съобразя както с решението на този колективен орган, така и с решението на върховния орган - НС", поясни Вътев.

Министърът на земеделието увери, че зърнопроизводителите ще бъдат компенсирани за загубите си, но първо предстои да се направи анализ.

По думите му ценообразуването не се формира на базата единствено и само на зърнени храни и не се знае с какви още стоки България ще бъде "обзаведена от внос".

"Когато настане този внос, ще видим на какви цени влиза и тогава може да се говори за ръст или за спад на цените. Освен това, веригата по която се формират цените е доста по-сложна и в крайна сметка търговците на дребно ще имат последни думата", обясни Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на.

Илия Проданов (НАЗ): 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие

„Очакваме ЕК да разреши следваща компенсация заради продължаващата война в Украйна и ситуацията у нас. Искрено се надявам да няма фалити. Правителството ще компенсира пропуснатите ползи, когато се установят какви са те”, уточни той.

По отношение на готвените от зърнопроизводителите протести, министърът каза, че ще се проведат срещи с тях и след като бъдат анализирани техните загуби, ще се положат усилия за тяхното компенсиране.

„България има капацитет да преработва около 3 млн. тона слънчоглед. Остатъкът от миналата година ще бъде около 2 млн. тона. Секторът има много добра реализация към момента”, отчете министър Вътев.

„Държавата не трябва да регулира цени, когато говорим за свободна пазарна икономика. Големият проблем е, че Украйна не е член на ЕС и не спазва всички изисквания, на които отговарят нашите производители. Украйна е част от световния пазар и нашето земеделие ще трябва да преосмисли своето място на пазара. Това трябва да се случи до 5-6 години. България има потенциала да бъде еверопейски лидер в производството на био храни”, обясни земеделският министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1655 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Lissa

2023.09.14 | 01:30

9
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.13 | 21:52

8
С една дума сме още по-пробита държава с ПП-ДБ подлогите! Думата била на ЕК,не на правителството ни...ку.вииии
Ето

2023.09.13 | 21:12

7
Вече ясно се вижда вече че сме подчинени и като роби на които им налагат решенията си в случая за пшеницата
В

2023.09.13 | 20:16

6
Е ти за какво си там бе глупендър,само заплата взимаш и нищо не правиш
Били хлапето

2023.09.13 | 19:34

5
Не се крий зад ЕК мухльо. Идва ви края продажно некадърници
Новини бг

2023.09.13 | 19:24

4
Как ще четем сайта, при положение, че един кавал - номер 1 , има спамове копирани и ги пуска готови тука?Що го пускате?
Новини бг

2023.09.13 | 19:23

3
Как ще четем сайта, при положение, че един кавал, има спамове копирани и ги пуска готови тука?
хахаха

2023.09.13 | 19:21

2
Мухльооооо
хаххахха

2023.09.13 | 19:06

1
Не тъпако. Последната дума винаги е народа. Като ви изринем нас, може и да минат години, но ще изринем и тая казионна организация ес. Научи си урока плужеко.

Добави коментар

Водещи новини