Илия Проданов (НАЗ): 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие

  • 13 септември 2023 16:59

  • 930
  • 1
Илия Проданов (НАЗ): 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие
©
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов коментира премахването на забраната за внос от Украйна – решение, което беше взето от Комисията по икономическа политика и иновации, но предстои да се гласува в пленарна зала от депутатите.

„Решението на Комисията беше шок за земеделския бранш и преобърна каруцата. Това решение се взе без никакъв анализ и обосновка. По този начин ние предаваме останалите четири държави - Полша, Румъния, Унгария и Словакия. Месеци наред бяхме единодушни и да се изметнем в последния момент е несериозно“, заяви Илия Проданов на пресконференция в БТА.

Той напомни, че има 600 000 тона слънчоглед от миналата година и още 2 млн. тона продукция се очаква сега. „Има предостатъчно зърно, което може да задоволи нуждите на преработвателите“. По думите му няма как да се постави в риск пазара на олио или дори да се повлияе негативно на цената .

Производителите на олио приветстват инициативата за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

„Цената за слънчоглед преди войната беше 1,20 лв., а олиото на цена 3,00 лв. Сега слънчогледът е 0,70 ст., но олиото е 3,50 лв.“, отбеляза Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ.

Председателят на НАЗ коментира думите на министъра на финансите Асен Василев, който по-рано заяви, че забраната ако продължи до края на годината, се очакват щети от 40 млн. лв. на месец. „До колкото разбирам 40 млн. лв. загуба струва родното ни земеделие.“

На въпрос, зададен от журналисти – какво ще се случи при премахването на забраната за внос от Украйна, Проданов категорично заяви: „Нищо, защото няма да го допуснем.“

Той напомни, че вече е взето решение на извънреден Управителен Съвет на Асоциацията за предприемането на протестни действия. „Ще излезем на общонационален протест заедно с други браншови организации от сектор „Земеделие“.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
930 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.13 | 17:42

1
СПИРАЙ СУБСИДИИТЕ, МАХАЙ ВСИЧКИ ЗАБРАНИ, ДА ХОДЯТ ДА ПРОДАВАТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР.

Добави коментар

Водещи новини