Прогнозират разлики в добивите от пшеница

  • 14 юни 2023 15:22

  • 409
  • 0
Прогнозират разлики в добивите от пшеница
© Pixabay

Разлика в добивите от отделните полета с пшеница в област Добрич очаква ръководителят на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджански земеделски институт Генерал Тошево проф. Иван Киряков. 

Неговата прогноза е за среден добив от 500 кг. от декар за предстоящата жътва в Добруджа. Ще има полета в областта, на които ще бъде 900 кг., но ще има и такива, на които стопаните ще трябва да бъдат доволни, ако достигнат 450 кг., което обаче не покрива разходите им при настоящите цени, обясни проф. Киряков, предаде БТА.

Според него 2023 е много интересна година от гледна точка на науката и на зърнопроизводителите, като тя в много отношения е сходна с 2020 г.

Житните посеви в Ямболско са в много добро състояние, очаква се добра реколта

Продължителната топла и почти без валежи есен е принудила земеделските производители да забавят и сеитбата. Липсата на сняг през зимата и високите за сезона температури са причина за появата на различни болести по зърнено-житните култури. Ниските температури през пролетта пък са довели до стресиране на пшеницата, обясни още проф. Киряков.

Иван Киряков обърна внимание на това, че дъждовете през последните две седмици са много благоприятни за зърнено-житните култури. Валежите обаче не са паднали равномерно в областта и в отделни части на общините Шабла, Каварна и Балчик има само по 2-3 л./кв.м. в този период, докато в други падналото количество валежи е 30-40 л./кв.м. Това е една от основните причини да се очакват големи разлики в добивите в региона. Друг фактор е наличието на жълта ръжда по места, най-вече в крайморските общини и Генерал Тошево, което ще намали реколтата в засегнатите ниви поне с 30%, прогнозира още проф. Киряков. 

Той подчерта, че наблюденията му са към настоящия момент на развитие на пшеницата. Остава по малко от месец до старта на жътвата, която ще започне в началото на юли. Професорът допълни, че при обилни валежи по време на кампанията добивите може да бъдат по-ниски от прогнозираните.

Площите с пшеница в област Добрич са около 1 200 000 декара, а с ечемик – 60 000 декара, по данни на Държавен фонд „Земеделие“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини