Министър Гечев: Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации

  • 12 април 2023 18:01

  • 421
  • 2
Министър Гечев: Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 г., за да подкрепим селекционната дейност и конкурентоспособността на българските фермери. Това каза министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. пред Съвета по генетични ресурси в животновъдството, който се проведе в продължение на два дни – във вторник с браншовите организации от сектор „Говедовъдство“, а в сряда с овцевъдни и козевъдни организации.

Развъдните асоциации бяха запознати с проекта на схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните за 2023 г., като се планира бюджетът по част от ставките да бъде увеличен средно с 20 на сто спрямо предходната година.  За първи път агроминистерството предвижда да финансира извършването на геномна оценка в млечното говедовъдство.

„Така ще имаме реални критерии за подпомагане и ясни данни дали е продуктивно отглеждането на дадено животно“, обясни Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г.. Той посочи, че с внедряването на иновации и модерни методи ще се подобрят резултатите на сектора.

Увеличава се подпомагането за развъдните асоциации през 2022 г.

Агроминистърът подчерта, че няма да се правят компромиси по отношение на контрола. „Предприели сме мерки срещу виртуалните животни и ще действаме превантивно срещу измами при получаване на субсидии“, каза министър Гечев.

„Предстои указанията да бъдат изпратени за нотифициране от Европейската комисия, а първият транш за животновъдите да бъде разплатен в максимално кратък срок“, съобщи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Участниците в срещите отчетоха, че схемата е балансирана и направиха конкретни препоръки към предложените текстове.

„Нашата цел е да подкрепим работата на развъдните асоциации, за да вдигнем нивото на селекцията и репродукцията, и да направим по-конкурентоспособни българските земеделски производители“, каза в заключение министър Гечев.

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.04.12 | 20:03

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5500 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
дано

2023.04.12 | 18:54

1
не развъждате и подобни на сегашните "политици"...

Добави коментар

Водещи новини