По-малко пчелни кошери, но повече мед

  • 13 юли 2012 14:53

  • 3433
  • 1
По-малко пчелни кошери, но повече мед
©

Броят на пчелните кошери у нас намалява застрашително през последните години. Изглежда, че бизнесът с пчели не е атрактивен за младите хора. За насърчаване на младежите да се занимават с пчеларство се провеждат обучения по европейски програми, съобщава TV 7.

В България се произвеждат средно между 8 и 12 000 тона мед годишно, а регистрираните пчелари са 30 000. Традиционно рекордьори в медодобива са районите в Северна България - това са Добруджа, Плевенско, Монтана, Видинско и териториите по поречието на Дунава. Най-слабите региони пък са в югозападната част на България - Благоевград, Петрич и Сандански, както и София.

Въпреки че Софийска област не е медодайна, тази година се очаква реколтата да е по-добра от предната. Очаква се и цените на меда в търговската мрежа да се увеличат средно с около 50 ст. до 1 лев за килограм.

Изкупните цени на едро ще са 4 - 4,20 за килограм в началото на сезона и около 3,50 - 3,60 в края.

Българският мед е с много високо качество тогава, когато пчеларите не го замърсяват с използване на антибиотици, солфамиди и подсладители. Именно затова преди да закупим продукта, трябва да обърнем внимание на етикета, защото търговците и пчеларите са задължени да го декларират. Ако видите бурканче с етикет просто "мед", по-добре не го купувайте, съветва медиата.

Последвайте канала на

3433 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.25 | 07:09

1
Малко "зелената енргия" не върви много с медодобива ама важното е да има кой да си дига цените на тока да си пълни джобчето, а пчелите, майната им.

Добави коментар

Водещи новини