Стандарт за меда планира Агенцията по храните

  • 20 юни 2012 08:51

  • 597
  • 0
Стандарт за меда планира Агенцията по храните
©

Богат на витамини и минерали, пчелният мед е най-предпочитаният природен лек. Въпреки множеството полезни свойства, които има, не трябва да злоупотребяваме с меда, съобщава TV7.

Медът е един от най-добрите приятели на имунната ни система. Неслучайно той се използва като лек още от стари времена. Като всеки лек обаче и медът трябва да се консумира в точно определени дози. Препоръчителното количество е по 10 грама на идеално тегло.

Медът е въглехидратен продукт и е висококалоричен. Особено внимателни с него трябва да са диабетиците, хората, страдащи от алергии, и децата до едногодишна възраст, при които не се препоръчва включването му в менюто.

Агенцията по храните планира да въведе стандарт за меда. По думите на Ефрем Моллов - заместник-председател на "Българския пчеларски съюз", браншът отдавна обсъжда подобна идея. От там обаче смятат, се досега е действал българският държавен стандарт от много дълго време. Ако новият стандарт повтори вечесъществуващия, който има високи изисквания за вкуса и качеството на меда, пчеларите са съгласни. Моллов обаче изрази опасения, че новите норми могат силно да се различават.

Предстои дебат по темата.



 

Последвайте канала на

597 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини