Година след градушката в Калояново: Какви са проблемите на зеленчукопроизводителите?

  • 23 септември 2022 08:00

  • 601
  • 0
Година след градушката в Калояново: Какви са проблемите на зеленчукопроизводителите?
© Pixabay

Година след градушката, която унищожи хиляди декари зеленчуци в община Калояново, производителите работят на загуба. На фона на повишените цени на торове, препарати и материали за напояване, не е преминал и страхът от природното бедствие.

Заради забавените обезщетения след градушката повечето стопани са засели доста по-късно площите със зеленчуци. Изплатените суми обаче не покриват и увеличените разходи тази година. Дори гумените маркучи за капковото напояване в оранжериите са по-скъпи.

Почистени и пакетирани салатите тръгват от полето край Ръжево Конаре към големите вериги. Тази година себестойността на една салата е два пъти повече от миналата година. За сметка на това обаче изкупната ѝ цена остава същата.

"Себестойността на една салата в момента е 25-26 стотинки, миналата година беше под 20 стотинки", заяви Гюрга Даржонова, зеленчукопроизводител от Ръжево Конаре.

Заради високата цена на амбалажа консервни фабрики изкупуват все по-малки количества от продукцията.

Фермерите все още не могат да забравят преживяното преди година.

Заради липсата на работници, които предпочитат гроздобера в чужбина, има опасност и голяма част от продукцията да остане неприбрана от полето.

Радина Лазарова
601 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини