Източват ли се милиони левове чрез схеми за дърводобив?

  • 21 юли 2022 09:25

  • 2167
  • 6
Източват ли се милиони левове чрез схеми за дърводобив?
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Незаконна сеч във вековна букова гора край Копривщица. За това алармират Александър Дунчев, депутат от „Продължаваме промяната”, и Димитър Ватахов, общински съветник от БСП, Копривщица.

Според тях незаконно са изсечени 1000 кубика дървесина. Двамата показаха видео, на което се вижда как камион връща дърва, след като е хванат без документи. Камионът, по думите им, не е задържан и е продължил с дейността си.

Според Александър Дунчев камионът е собственост на фирмата-монополист на дърводобива в Копривщица.

„Това е фирмата, за която бяха подадени десетки сигнали. Бяха разкрити много камиони с незаконна дървесина, незаконна сеч с хиляди кубици. И нищо. Този камион всеки ден е в тези гори. Тогава избяга, подали сме сигнал да го търсят, но на никого не му пука. Няма кой да го спре”, каза Дунчев.   

Той обясни, че разрешителното е за 1400 кубика. Те обаче са били изсечени до 1 юни.

„След това на сечището беше подредена дълга редичка от 1000 кубика, изсечени незаконно, подготвени за кражба. Тогава прокуратурата започна проверка”, обясни Дунчев.  

Дунчев: Около една пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

Той и общинският съветник Димитър Ватахов извикали международни одитори да проверят дали сертификатът, който има общинското горско за достъп до европейския пазар, допускат такива огромни сечи.

Дунчев посочи, че международните одитори са отнели сертификата на общинското горско и са спряли дейността му за 3 месеца.

„Агенцията по горите прави проверки, местните горски инспектори са абсолютно зависими от фирмата, общинските горски не стъпват в гората, общинският директор даже не знаеше къде да всичките тези подотдели”, продължи Дунчев.

„По мой сигнал до НАП отидоха на проверка. Колегите са видели как инспекторите излизат с чували с пари, най-вероятно са конфискувани”, каза Дунчев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2167 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гост

2022.07.21 | 17:16

6
Не се източват, а се крадат директно и се разпределят по институциите и птговорните лица
Умник Гюро

2022.07.21 | 11:48

5
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно инженерни продукти. Генрално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.

2022.07.21 | 11:33

4
Въртиме една и съща тема,не трябва да се секът горите.
Жхйййъъ

2022.07.21 | 11:02

3
Те дърветата си имат предзначение Те дават кислород а поглъщат въглероден диоксид
Ххххххг

2022.07.21 | 11:00

2
Затова дишаме трудно защото сечем горите
30години едно и също....

2022.07.21 | 10:10

1
не бееее

Добави коментар

Водещи новини