Започва самолетно заснемане по график за идентификация на земеделските парцели

  • 30 юни 2022 14:08

  • 468
  • 1
Започва самолетно заснемане по график за идентификация на земеделските парцели
© Novini.bg/ Canva

Започва предвиденото за 2022 г. самолетно заснемане за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели, съобщиха от Министерството на земеделието. То ще обхване над една трета от територията на България и е финалната част от изпълнението на тригодишен проект за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта (ЦОФК) на цялата страна.

Съгласно изготвен от изпълнителя график, заснемането за 2022 г. ще обхване изцяло или частично областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Сливен. Ще бъдат заснети и погранични части от области Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Заснемането ще се извършва с два самолета, оборудвани с високотехнологични цифрови камери, осигуряващи необходимото качество на получената цифрова ортофотокарта.

Цената на нивите в Добричка област достига 2041 лева за декар - с близо 94% над средната за страната

В резултат на дешифрацията (разчитане) на новата ЦОФК, на сателитни изображения от Държавен фонд "Земеделие" - "Разплащателна агенция", както и чрез отразяване на резултатите от теренни проверки, проведени през годината, ще бъде определен обхватът на специализираните слоеве "Площи, допустими за подпомагане" и "Физически блокове" за кампания 2022 г.

Радина Лазарова
468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.06.30 | 20:23

1
не е ли късно?????????? селските мутри вече прилапаха милиаррди.........

Добави коментар

Водещи новини