Очаква се череши от Гърция и Турция да залеят пазара у нас

  • 17 май 2022 15:41

  • 2134
  • 0
Очаква се череши от Гърция и Турция да залеят пазара у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Годината ще е добра за череши, кайсии и сливи, но предизвикателството е, че се очертава това да важи и за други държави.

Според Мирослав Черников от Силистра, член на УС на Съюза на Дунавските овощари, до дни се очакват череши от Гърция и Турция да залеят българския пазар и да подбият цените на родните производители. Опасенията отиват и по-далеч – че ще бъдат изместени от пазара изцяло.

Овощарите искат спешни пазарни мерки от страната на държавата – политика, която да осигури пазарен достъп на българската стока в чужбина.

Мирослав Черников отглежда около 1000 декара череши, кайсии, сливи и вишни от общо близо 50 000 декара с трайни насаждения в Силистренско. Общо овощарите в региона са около 500. Доволен е, че са успели да спасят плодните си дръвчета от сланите, но проблемите не свършват с това.

Масови загуби очакват овощарите, ако нямат добра изкупна цена, която да е по-висока от себестойността. Държавата трябва да се намеси, смята Мирослав Черников.

Защо цената на черешите достигна 35 лв. за килограм?

Черников, както и много други негови колеги непрекъснато правят инвестиции. Отварят цехове за сортиране и охлаждане на плодовете, с цел подобряване на качеството, което предлагат на пазара. 

В годините румънски прекупвачи спасяваха силистренските стопани на трайни насаждения, но на тях не може да се разчита. Те отиват там, където цената е най-ниска, а тази година – се очертава да имат голям избор.

Калина Христова
2134 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини