Пороите удавиха земеделската реколта

  • 29 май 2012 06:42

  • 2754
  • 0
Пороите удавиха земеделската реколта
©

Стихиите удариха сериозен шамар на фермерите. След тежката зима и полярните студове нестихващите порои и градушките през последните седмици нанесоха сериозен удар върху реколтата. Овошките и лозята страдат най-много, обясни пред "Стандарт" Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Дъждът по принцип е полезен, но не когато е в такива големи количества. Вече две седмици не можем изобщо да влезем в нивите, за да торим и да пръскаме срещу вредители, каза Цветанов. Най-пострадали от силните дъждове са черешите. Първо голяма част от тях бяха ударени от сланата. Останаха насажденията само в Кюстендилско. Там обаче заради голямата влага плодовете се пукат. Това влошава качеството им и води до по-бързото им загниване.

Близо 80% от ранните сортове кайсии в Силистренско са унищожени от студа през зимата. При по-късните сортове пораженията са между 25 и 50%, съобщиха от националната опитна станция по кайсията в крайдунавския град. Заради унищожената реколта се очаква скок в цените на плодовете, а стопаните са заплашени от фалити, смятат експерти. Държавата компенсира фермерите при 100-процентови загуби. Макар пораженията върху кайсиевите градини в общините Тутракан, Ситово, Главиница и Силистра да не са тотални, голяма част от масивите ще останат безплодни. Това ще е тежък удар за овощарите в региона, които заради ниските изкупни цени от миналата година не реализираха печалба и от старата реколта.

Особено критично е положението при лозарите, които трябваше точно в тези седмици с проливни дъждове да проведат пръсканията на масивите. Има вероятност заради невъзможността да се третират лозите, голяма част от реколтата да се съсипе. Все още обаче е рано да се каже дали това ще се случи наистина.

Проблеми заради дъждовете има и при зеленчукопроизводителите. Основно са засегнати пиперът и доматите, които растат на полето. При тях няма възможност за пръскане срещу болести и затова вероятността да се унищожи част от реколтата е по-голяма.
При пшеницата опасността е от заболявания като мани или фозариум, който на по-популярен език се нарича белокласие. Това води до невъзможност зърното да завърже, а оттам и до по-слаба реколта. Пролетниците - слънчоглед и царевица, може да затънат в плевели, които ги задушават и "крадат" от хранителните вещества и водата им.

Около 43 000 декара, засети с рапица в Русенския регион, са унищожени, показва проверка на областната дирекция по земеделие в крайдунавския град. Огледът на земеделските специалисти е установил много засегнати площи в общините Иваново и Ветово.

Последвайте канала на

Novini.bg
2754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини