Заместник-министър Събев: Българското вино трябва да си върне присъствието на световните пазари

  • 15 юни 2021 13:57

  • 180
  • 1
Заместник-министър Събев: Българското вино трябва да си върне присъствието на световните пазари
© Министерство на земеделието, храните и горите

Българското вино трябва да си върне присъствието на световните пазари. Правото на ползване на общоевропейското означение за качество и произход дава видимост и нови възможности за родното винопроизводство. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на посещение на лозови масиви в с. Меден кладенец, област Ямбол и винарска изба в с. Калояново, област Сливен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

По думите му, включвайки защитеното географско указание (ЗГУ) „Тракийска низина” в международните търговски споразумения на Европейския съюз, като тези с Китай, например, се дава ясна заявка от страната ни за мястото на родното производство по света. Той допълни, че ЗГУ „Тракийска низина”, което винопроизводителите в ямболско и в почти всички населени места в сливенско имат право да използват, е показател за авторитета и   хилядолетните български традиции в сектора.

„Качествените вина от региона достигат както българската трапеза, така и чуждестранни пазари. Отлична възможност за пазарна реализация представят и европейските схеми за качество на хранителни продукти и напитки”, каза още заместник-министър Събев в разговора си с местните гроздопроизводители.

Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

Novini.bg
180 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.06.15 | 14:32

1
ТО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА ПРИСЪСТВИЕ ЗА ДА СИ ГО ВРЪЩА

Добави коментар

Водещи новини