До 12 март се удължава приемът по новата мярка за информиране в лозаро-винарския сектор

24 февруари 2021 17:40

До 12 март се удължава приемът по новата мярка за информиране в лозаро-винарския сектор
© Pixabay
288 1

Държавният фонд "Земеделие" /ДФЗ/ удължава приема на документи по мярка "Информиране в държавите членки" от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. до 12 март 2021 г. включително, съобщиха от фонда.

Крайният срок за подаване на документи по мярката изтичаше днес /24 февруари/, но по желание на бранша и необходимостта от малко повече време за набавяне на документи поради епидемиологичната обстановка в страната, със Заповед на изпълнителния директор на ДФЗ приемът е удължен, се посочва в съобщението.

В него се припомня, че мярката "Информиране в държавите членки" се прилага за първи път след въвеждането й в националната програма. Предвиденият бюджет за 2021 г. е малко над 3 милиона лева.

Срокът за изпълнение на информационните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ "Земеделие". Максималната стойност на един проект не може да надвишава 700 000 лева годишно и 2 000 000 лева за тригодишен период.

От ДФЗ съобщиха още, че от 1 до 12 март 2021 г. стартира прием по мярката "Кризисно съхранение на вино". Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз, породени от пандемията от COVID-19. За приема е разпределен бюджет от 5 млн. лева. По мярка "Кризисно съхранение на вино" се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност.

МЗХГ представи проекти на мерки в лозаро-винарския и горския сектор

Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстват винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 16 октомври 2020 - 20 септември 2021 година. Размерът на финансовата помощ е 0,07 лева за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден.

Novini.bg
288 1

Коментари (1)

Добави коментар
Рени

2021.02.24 | 20:56

21802
Ненужни изисквания с които създават проблеми на средните и малки лозари, а и за тормоз и подкупи на бюрократите.

Добави коментар

Водещи новини