МЗХГ представи проекти на мерки в лозаро-винарския и горския сектор

  • 30 ноември 2020 18:59

  • 2044
  • 0
МЗХГ представи проекти на мерки в лозаро-винарския и горския сектор
© Pixabay

Министерство на земеделието, храните и горите представи проекти на инвестиционни мерки в горския сектор, както и подготовката и изпълнението на подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г., съобщиха от ведомството. Това е станало по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 2027 г.

Дискутираните проекти на мерки са финансирани по линия на Европейски земеделски фонд за развитие на земеделието и селските райони. Сред дискутираните мерки са "Залесяване на земеделски и неземеделски земи" и "Предотвратяване и възстановяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития". Подходът Воденото от общностите местно развитие (ВОМР) ще се прилага "отдолу - нагоре" посредством местни инициативни групи, така че местните общности формулират, избират и одобряват приоритети и стратегия за интегрирано развитие на териториите и общностите.

Фонд "Земеделие" обеща да обяви на кого опрощава заеми

Размерът на подкрепата по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони ще бъде в размер до 10 процента от бюджета на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Предвижда се да се разшири териториалния обхват на подхода като се увеличи и броя на местните инициативни групи.За успешното прилагане на подхода в МЗХГ се създава дирекция ВОМР към Управляващия орган на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. За широка дискусия са били представени и шест проекта на мерки в лозаро-винарския сектор. Финансирането им е по линия на Европейски фонд за гарантиране в земеделието.

МЗХГ представи първите проекти на мерки за новата ОСП

Проектът на мярката "Инвестиции в предприятия" цели подобряване на общите резултати на винарските предприятия, адаптирането им към изискванията на пазара и повишаване на тяхната конкурентоспособност. Обсъден е бил и проектът за мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя". С нея ще се насърчи създаването на лозови насаждения на нови по-подходящи терени и с конкурентни сортове, както и поддръжка на вече създадените. Това ще допринесе за повишаване на интереса на винопроизводителите към вина със защитено географско указание, защитено наименование на произход и вина, произведени по метода на биологично производство, посочват от МЗХГ.

Дискутирана е била и темата с популяризирането на вина в трети страни, както и подпомагането при застраховането на реколтата. За целеви трети страни за популяризиране на вина са определени: Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Алжир, Русия, Беларус, САЩ, Канада, Мексико и Бразилия.

Мярката "Събиране на реколтата на зелено" е инструмент, чрез който в момент на криза в лозаро-винарския сектор, се подпомага стабилизирането на пазара. Предложението е подпомагани да бъдат лозови насаждения, които са създадени най-малко четири винарски години преди кандидатстването и през последната винарска година преди кандидатстването е подадена декларация за реколта от тях. Финансова помощ се предоставя за не повече от 35 ха от лозовите насаждения на един бенефициент, колкото е и средният размер на лозарските стопанства в страната, посочват от МЗХГ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини