За пръв път предлагат регламенти за фермерските пазари

  • 15 февруари 2021 11:37

  • 578
  • 0
За пръв път предлагат регламенти за фермерските пазари
© Pixabay

Два проектодокумента - Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости ще бъдат предложени за одобрение от Националния съвет по храните. Те се фокусират върху най-малките производители и ще позволят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. За първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна, информира БНР.

"Фермерските пазари у нас работят без нормативна база. Поради липса на такава досега те бяха ощетявани в процеса на контрола върху храните", посочи пред БНР Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите.

Тя дава пример със забраната за продажба на свинско месо заради африканската чума по свинете, която към този момент е валидна единствено за фермерските пазари. Те бяха и първите, които бяха затворени в началото на коронакризата.

Предложенията дават възможност автентични традиционни храни, които се пазят като технологии в селата, да се предлагат в рамките на презентационни събития в града.

„Частно лице може не повече от 3 пъти в годината да продава такива храни в количества не повече от 20 кг на ден. Това е мярка, която заимстваме от законодателството на Дания и сме нарекли граница на тривиалност. Тя поставя граница между предлагането на домашна храна и професионалното приготвяне на храна, при което задължително се прави регистрация на обект“, каза Кабаиванова.

До 19 февруари се приемат документи по мярката за инвестиции във винарски изби 

За пръв път ще се регламентира и кога и как къщите за гости ще могат да предлагат храна. За целта се разписва опростена процедура за регистриране на домашни кухни на принципа на ресторантите. Така те ще могат да предлагат храните си и на директни клиенти, дори да не са наематели на къщата.

Последвайте канала на

Novini.bg
578 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини