Гледай на живо

Евро 2020: Германия - Унгария 1:2

Млади семейства търсят ниви на село

22 декември 2020 10:03

Млади семейства търсят ниви на село
©
5188 4

Завишеното търсене на селски имоти раздвижи пазара на земеделски терени. Обикновено клиентите са млади хора, които търсят ваканционен дом или пък искат да се изнесат от апартаментите, в които живеят.  Закупуването на селска къща често води и до възроден интерес към селското стопанство. Младите се интересуват от биоземеделие, чиста храна и възможности да я произвеждат, което събужда търсенето на земеделски терени, в близост до населени места, в планината или край морето.

Това сочи годишният анализ на експертите на „Агрион“ – най-голямата компания за управление на поземлена собственост в България.

Пандемията и климатичните промени създадоха сериозни проблеми пред земеделието през 2020 г., особено в Добруджа.  Въпреки това, експертите на „Агрион“ не отчитат спад в сключените сделки. Напротив – забелязва се стабилен растеж в продажбите, а една от причините е финансиране за закупуване на второ жилище или друг недвижим имот.

В момента доста хора искат да закупят жилище, покупка, която са отлагали отдавна, тълкуват специалистите. Находките на пазара и слуховете за спад на цените на имотите често са причина те да се впуснат в търсене на сделка. А най-лесният начин да се финансира, е да се продаде наследствена земеделска земя. 30-ина декара на село често могат да донесат приход, който да е достатъчен за закупуване на къща на село или частично да се финансира закупуването на апартамент в града.

Собственици на идеални части също търсят варианти за продажба. Причината е, че предпочитат да продадат своята част без главоболия с роднини и съсобственици.

Желаещите да продадат земята си или просто да проверят цената й могат да го направят абсолютно безплатно през сайта на „Агрион“ http://www.agrion.bg/bg/request/sell, както и на националния телефон 0800 111 66.

Брокерите на „Агрион“ отчитат сериозен интерес и към ексклузивните имоти с инвестиционен потенциал, които отскоро се предлагат активно от компанията.

Терените са подходящи за хотели, складови бази, предприятия, ваканционни селища. Парцелите са възможност и за онези, които търсят дългосрочна инвестиция. Площта на имотите варира от един до над 1000 дка, което ги прави перфектни за изграждането както на малки обекти, така и на големи производствени площадки или ТИР паркинги, например.

Любопитното е, че интересът е поделен между инвеститорите и все повече агенции за имоти, които търсят парцели за своите клиенти.

Пандемията и климатичните промени принудиха собствениците на земя и фермерите да бъдат гъвкави. Като най-голямата компания в българското земеделие, „Агрион“ обнови и подобри условията по своите финансови продукти, за да бъде в помощ на фермерите.

С новите условия всеки терен от „Агрион“ може да бъде закупен на изплащане, до 100%, при това – без самоучастие.  Това е сериозно облекчение за земеделските производители, които имат възможност да купят имоти, без това да наруши финансовото им планиране или да си набавят нужното финансиране, без да се лишават от активи.

Погасяването пък е в зависимост от специфичните нужди на лизингополучателя. Фермерите могат да изберат на колко вноски и кога да изплащат лизинга си, като съобразят тези плащания с приходите, които имат по периоди.

Въпреки крехката надежда,  2021 г. още носи голяма доза притеснения и страх за земеделците. Възможно е земеделието да пострада от още една лоша година, а пандемията да продължи да вършее из страната ни.

Затова все повече земеделци ще търсят гъвкави продукти, които не ги обвързват с твърди срокове на плащане или непосилни вноски, които могат да удавят бизнеса им, твърдят експертите от „Агрион“.

Прогнозата на специалистите, е че през следващата година икономическата криза вероятно ще накара доста хора да преровят дядовите имоти и да потърсят възможности да ги продадат, за да могат да преживеят годината или пък да инвестират в нещо, което да им носи доход, казват експертите на „Агрион“. Те съветват тези, които имат спешна нужда от пари да продават сега, когато цените са относително високи, защото догодина може и да не е така.
 

(платено съобщение )

Novini.bg
5188 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
какви

2020.12.22 | 11:01

4
какви глупости дрънкат тия??? всяка година по 50 села изчезват от картата на Бъглария, туй че няколко стотин души търсели да си купят селски имот ама на 10км от града, не променя картинката като цяло. няма как населенето да намалее с 3милиона души, а да се повиши търсенето на селски имоти. това е търсене като водовъртеж в чаша вода.

2020.12.22 | 10:26

3
Селяните искат и с връзки си закупиха земя в града. Х 3,х 4,х 5 ще ги продават, кога решат те.
От дек на дек?

2020.12.22 | 10:25

2
Какви ниви бре?Вие полудяхте и пишете само глупости. Никой не се интересува
нива на село

2020.12.22 | 10:15

1
Стига глупости, какви ниви, нивите отдавна са под контрола на три-четири големи фирми за агробизнес, които сеят слънчоглед като невидели и ще е така, докато земята се изтощи като в Щатите през 20-тте. После какво ще стане може да прочетете в историческите книги от епохата.

Добави коментар

Водещи новини