Превеждат 700 млн. лв. на земеделците по схемата за директни плащания на площ

16 декември 2020 10:00

Превеждат 700 млн. лв. на земеделците по схемата за директни плащания на площ
© NOVINI.BG
2193 0

700 млн. лв. тръгват към сметките на българските земеделци днес по схемата за директни плащания на площ. Това е най-голямото плащане към фермерите за годината. Те ще получат по 21 лева на декар, с 2 лв. повече от 2019 г. Преведените днес средства ще бъдат по сметките на фермерите до около 24 часа. 

Сумата, която фонд "Земеделие" изплаща, е по-висока от миналогодишната. Това се дължи на 140 милиона лева, прехвърлени от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за догодина. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени заради кризисната година, белязана от суша и пандемия. 

Авансовото ползване на пари от следващия бюджет няма да се отрази на сумите за догодина, гарантира изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев.

„Ако има съмнения или спекулации, че ставката, по-високата, която плащаме в момента, ще намери своето отражение в по-ниска ставка следващата година, бързам веднага да го опровергая. Няма такава - нито опасност, нито възможност", увери той пред БНР.

„На бюджета на Програмата за селските райони също няма да се отрази, защото ЕК отпусна допълнителен бюджет, т.нар. Следващо поколение Европа, в който имаме над 260 милиона евро допълнителен бюджет към Програмата за развитие на селските райони“, допълни Грудев.

На 21 декември се планира изплащане на средствата по мярка 13 от програмата – плащания за необлагодетелствани райони. Там има 31 хиляди бенефециенти, до които ще достигнат около 90 милиона лева.

През 2020 година фонд „Земеделие” разплаща най-големия финансов ресурс в 25-годишната си история.

„Ще „затворим годината с малко над 3.1 милиарда лева изплатени субсидии, което, погледнато исторически, е своеобразен рекорд", заяви той.

На този фон фермери, които през декември получиха субсидиите си по други схеми, възразиха, че получават доста по-малко от очакваното. Васил Грудев обясни  това с механизма за финансова дисциплина на Европейската комисия. Цели се генериране на ресурс, който да може да бъде използван в кризисни и бедствени ситуации.

 

ДФ "Земеделие" изплати над 800 хил. лева за изкупуване на родни плодове и зеленчуци

Novini.bg
2193 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини