Експерт: Реколтата от лозовите масиви в Русенско е много добра - и като количество, и като качество

17 септември 2020 07:00

Експерт: Реколтата от лозовите масиви в Русенско е много добра - и като количество, и като качество
©
508 0

Реколтата от лозовите масиви тази година в област Русе е много добра - и като количество, и като качество. Това коментира за БТА директорът на областната дирекция "Земеделие" в Русе Борислава Братоева.

Средно 711 кг/дка е добивът от винените сортове грозде в Русенско. В региона има 2132 дка плододаващи лозови масиви, като от тях 411 дка вече са обрани.

През миналата година гроздоберът е приключил при среден добив от 504 кг/декар.

От 21 юли започват плащанията за застраховане на реколтата от винено грозде

Емил Стоянов - собственик на 380 дка лозови масиви край русенското село Пиргово и на винарска изба в град Две могили, обясни, че началото на гроздобера бил поставен на 20 август, като от няколко дни прибират мерлото. Ако няма дъжд, ще го оберат за седмица.

"Реколтата е сравнително добра, със сравнително добри качества и среден добив - между 800 и 900 кг от декар. Времето беше благосклонно към нас", обясни Стоянов.Той посочва, че за винопроизводителите водещо е отношението между килограми и литри гроздов сок. Дава пример, че от килограм грозде излизат около 550-600 милилитра сок.

Стоянов обяснява, че през миналата година е произвел около 1,5 млн. литра вино."Произвеждаме вина, които са добре посрещнати на нашия пазар", обяснява Стоянов.Според него цената на хубавото младо вино не трябва да бъде по-ниска от 3,50 лева за литър. Става дума за вино, произведено от миналогодишната реколта, което се продава през тази година.

Стоянов допълва, че може да е собственик на избата, на лозовите масиви, но е по гащеризон и работи наравно с останалите.Той коментира, че основен проблем при гроздобера е липсата на работна ръка.

"Хората в активна възраст не желаят да работят на полето. Докато ги има още възрастните и нашите родители, всичко ще бъде наред. Като си заминат, проблемът ще бъде голям", обяснява Стоянов. Той казва, че плаща по 30 лева на ден на гроздоберачите, които са с еднодневни договори.

"Проблемът е в бюрократщината, защото около час и половина от работния ден се губи да се попълнят въпросните документи", казва още Стоянов.

Между редовете на лозите са гроздоберачите - всички са възрастни хора, пенсионери. Събуждат се рано сутрин - в 4.00 часа, за да свършат къщната работа и да са в 7.00 часа на полето.

В Сунгурларе започва гроздоберът

"Докато берем грозде се майтапим помежду си, шегуваме се, разказваме си вицове, спорим и за политика. Хвалим се кой каква зимнина е направил. Сред лозите събираме слънце, витамин Д, че да сме готови да посрещнем зимата", обясняват гроздоберачите.

Казват с тъга, че селската работа е непризната. Искат младите хора да не ходят в чужбина, а да останат и да работят в България.

Novini.bg
508 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини