От Асоциацията на земеделските производители определят рентите като много високи

Проблем е, че рентите са много високи и много земеделци работят с банкови кредити. Това заяви пред БТА в Плевен Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Той е убеден, че нивата на рентите преминават вече "прага на търпимостта".

Танева: За обезщетения заради COVID-19 могат да кандидатстват всички земеделци

"В един момент много хора, които ползват наета земя, могат да почнат да се отказват от нея, защото производството им не може да покрие големите разходи. Дивата конкуренция направи това - ние надскачайки се помежду си, вдигнахме рентата до такива нива, които не можем да обслужваме", отбеляза Върбанов.

Според него най-тежката година за последните 20 в земеделския сектор е 2020 година - не е имало по-тежка от гледна точка на хидрометеорологичните условия. Той е категоричен, че "сушата е невиждана".

В някои райони на страната са засегнати и есенниците, и пролетниците.

"Влизаме в цикъл на засушаване - още преди десетина години се говореше за това - не се обърна много голямо внимание на тези прогнози, но сега се вижда, че втора - трета година това засушаване се задълбочава. Трябва да се търсят такива сортове, които са по-устойчиви на сушата", каза още Венцислав Върбанов.

Коментари

 1. 2020.08.16 | 12:49
  150 лв рента минимум
 2. 2020.08.16 | 08:30
  Още трябва да се вдигнат рентите Земеделците са лакоми за земя
 3. 2020.08.14 | 15:44
  Да познавате някой зърнар без 2-3 коли,джип и апартаменти за внуците в София?
 4. 2020.08.14 | 15:00
  Притеснили се че няма да могат да си подновят авто и въздушния парк!?Какви сте хиени вие!Трябва и вас да ви проверят!А субсидиите дето лапате?!
 5. 2020.08.14 | 14:59
  Mafiot takav i komun8sticheski mojenik! Iskaj da rabotij zemiata na horata bes pari!!! Komynisma. Otdavna ymria prostako!!!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет