НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

  • 13 ноември 2020 12:35

  • 313
  • 0
НС прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители
© Novini.bg

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, с които Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) се допълва със система за електронни услуги.

В доклада на комисията по земеделието и храните се посочва, че с приемането на законопроекта, се прецизират текстове, свързани със Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП).

Предвижда се при обновяване на информацията в СИЗП да могат да се използват и безплатни източници на информация. Създава се възможност заинтересовани лица да изразят несъгласие с данните в СИЗП по отношение на референтите парцели. Прецизират се текстове и по отношение слой "Постоянно затревени площи", като в допълнение към забраната за разораване и преобразуване на площите, включени в слой "Постоянно затревени площи" се забранява и ползването им не по предназначение. Включени са текстове, с които се ограничават възможностите за получаване на подпомагане за площи, които не са включени в регистрираната ползвана площ от земеделските стопани. Въвежда се допълнително ограничение на правното основание за неизрядните наематели или арендатори на земи от държавния и общинския поземлен фонд, е записано в доклада на комисията.

В хода на разискванията проф. Светла Бъчварова от "БСП за България" обясни, че техническите въпроси, които се уреждат със законопроекта, досега са били обект на наредба. Тя посочи, че с този законопроект вносителите искат да са сигурни, че санкционираните земеделски стопани, които имат санкции за неправомерно поддадени парцели за подпомагане, ще бъдат санкционирани и съдът ще признае техните възражения.

Когато МЗХГ, Държавен фонд "Земеделие" не са си изпълнили ангажиментите да идентифицират парцелите за допустимост, не са направили своите проверки, да считат, че законът е този, който пречи, за да докажат своите основания в съда, ми се струва пресилено, коментира проф. Бъчварова.

Кабинетът одобри промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Тя обясни, че от левицата ще направят предложение между първо и второ четене на законопроекта, свързано със защитата на частните физически лица, които са дали земята си под аренда, но не са получили съответната рента. По думите й това е проблем, който се констатира в последните години, но с този законопроект отново остава нерешен.

"Ние ще предложим и договорите, които са за наем и аренда с частни физически лица, също да бъдат обект на контрол, на регистрация в земеделските служби и при неплащане на съответните ренти, да се стигне до прекратяване на възможността да получават подпомагане на база правни основания", посочи проф. Бъчварова.

Мария Белова, народен представител от ПГ ГЕРБ заяви, че ще подкрепят това предложение на левицата и са напълно съгласни със становището на проф. Бъчварова.

Проф. Бъчварова в изказването си коментира и друг съществен въпрос, свързан с промените, които касаят продажбата на земи. "Когато отваряме вратата за продажба на земи, за които не е възстановена собствеността, ние създаваме предпоставка за намаляване на обработваемата земя", предупреди тя и настоя, че възможността тази земя да бъде урбанизирана и застроявана е нещо, което трябва да се спре със закон.

От изказването ѝ стана ясно, че БСП ще направи предложение и по отношение на контрола на продажбата на земи от така наречения остатъчен поземлен фонд с оглед защитата на земята като неоценим ресурс.

Петър Петров от "Обединени патриоти" заяви, че подкрепят законопроекта на първо четене. Той приветства обединяването на информационните системи, с които се дава възможност на МЗХГ да ползва данни от общините.

Последвайте канала на

Novini.bg
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини