Проливни дъждове в Добричкия регион нанесоха още щети в масивите с пшеница

  • 23 юни 2020 10:44

  • 948
  • 1
Проливни дъждове в Добричкия регион нанесоха още щети в масивите с пшеница
© Pixabay

Последните проливни дъждове в Добричкия регион нанесоха още щети в масиви с пшеница.

Изсипалите се 70 литра на квадратен метър само за два часа в община Крушари наводниха полета и удариха посевите с градушка край селата Александрия и Коритен.

 

Пожарникари са спасили 1000 декара пшеница в Новозагорско

 

Браншовикът коментира, че развитието на хлебната култура в региона през тази стопанска година е по възможно "най-лошия сценарий" - суша през цялата година и дъждове на прага на жътвата.

В Добричка област, която традиционно е лидер в страната в производството на зърно, бяха засети около 1 245 000 декара с пшеница, но след безснежната зима и екстремното засушаване има пропаднали полета в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик. Чакаме дъждовете да спрат и земята да изсъхне, за да започне прибирането на реколтата, добави председателят на НАЗ.

По думите му още преди времето да се развали е имало готови площи за жътва. Дъждовете са спрели и започналото прибиране на ечемика край морето. Костадинов коментира,че сламата в пшеничените полета е почерняла от влагата, а какви ще бъдат добивите и качеството на зърното ще може да се каже, когато комбайните започнат работа.

Последвайте канала на

Novini.bg
948 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
30 години едно и също....

2020.06.23 | 11:17

1
ясно де - двойни цени на хляба....

Добави коментар

Водещи новини