Десислава Танева: Без значение от това какво се прави тази година ще мине под знака на АЧС

  • 12 февруари 2020 08:17

  • 873
  • 1
Десислава Танева: Без значение от това какво се прави тази година ще мине под знака на АЧС
© Кадър: БТВ

Обичайно от Китай се внасят екзотични продукти, като подправки и някои храни. В това отношение няма място за паника заради новия коронавирус, ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол. Тези продукти пътуват дълго, а коронавирусът не е издръжлив и няма как да оцелее, независимо от транспорта. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри в ефира на БТВ.

„За съжаление без значение от това какво се прави и тази година ще мине под знака на Африканската чума по свинете (АЧС). Ситуацията е контролирана, но не и овладяна. Вирусът има своето развитие. Той е в пик при популацията на дивата свиня“, призна министър Танева.

Евтанизираха 31 незаконно отглеждани домашни прасета

Тя увери, че са взети всички мерки за ограничаване на заразата. „Всеки знае какво трябва да прави. Има пропуски сред стопаните, но имаме правила как да минимизираме щетите. Вирусът се развива, дивата свиня ще се депопулира, за да се спре разпространението на болестта“, заяви министърът на земеделието.

„В света и в Европа има увеличение на разпространението на АЧС. От 2018 г. у нас са заразени 203 000 прасета. Най-много огнища - 28, бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта. Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС.“, посочи тя.

Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето прасе е заразено. Тя се надява масовия отстрел и удълженият ловен сезон да спре разпространението на болестта сред дивите прасета о да се намали тяхната популация.

"Стопаните, които бяха обезщетени за болните животни ще могат да имат прасе за тази Коледа, но ако спазват правилата. Те трябва да са оградени, с условия за съхранение на фураж и хигиенни навици, дезинфекциране на работното облекло, имат достатъчно време да се подготвят, за да имат прасе за Коледа, те се угояват за 100 дни", каза министър Танева.

Изпълнителнатаагенция за борба с градушките разшири обхвата на територията в Южна България. В Северна България започна последователна политика от 2016 г. Агенцията се управлява компетентно и щадящо. На практика сме готови с национално покритие със самолетен способ за борба с градушките в Северна България. Обработката на облака става при зараждането му, затова ефектът е по-голям“, обясни министър Танева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Резултатите са очевАдни

2020.02.14 | 09:05

1

Грешиш,моме!
Всичко,което е правено през последните 10 години сега е под знака на ГЕРБ-Чумата,а преди това - под знака на СДС и ФАЩ-Чумите.
Резултатите са наяве!

Добави коментар

Водещи новини