Откриха нелегално отглеждане на прасета край село Беглеж

Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен откри нелегално отглеждане на прасета в землището на село Беглеж.

Това съобщиха днес на заседание на областната епизоотична комисия. Въпреки забраната да се отглеждат домашни прасета, въведена след установяването на огнища от Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Плевен, при проверките на дирекцията експертите са установили наличието на частна ферма с 39 прасета край селото. На собствениците ще бъдат наложени строги санкции за нарушението, а прасетата ще бъдат евтаназирани, каза директорът на дирекцията д-р Иван Йорданов, цитиран от БТА.

БАБХ въвежда засилени мерки заради влошената обстановка с АЧС

Той апелира всички кметове на населени места да бъдат бдителни и да не допускат отглеждане на прасета, с цел в бъдеще да не се появи отново АЧС. Експертите на ОДБХ са недостатъчно на брой и се нуждаят от подкрепата на кметовете по места, за да бъде проверявана стриктно цялата територия на областта, отбеляза д-р Йорданов.

40 000 прасета ще бъдат унищожени заради Африканската чума

От ръководството на частен свинекомплекс край Плевен, в който се отглеждат над 7000 прасета, заявиха, че са предприели много строги мерки за дезинфекция и многостепенен контрол за предпазване от АЧС. Собствениците обаче изразиха убеденост, че докато държавата не унищожи всички диви прасета на територията, страната няма да се освободи напълно от вируса на заболяването и опасността ще остане.

Коментари

  1. 2020.01.15 | 05:14

    еничари

  2. 2020.01.14 | 15:35

    Как да отглеждам Банкянска тиква,като по нашия край не вирее, а и от нея не може да се направи бахур и Добричко суджук!?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет