Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

  • 22 ноември 2019 10:48

  • 1347
  • 1
Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил
© pixabay

Първи случай на африканска чума по свинете бе регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград. Това съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие.

По думите му положителни проби са дали диви прасета.

Две нови огнища на Африканска чума по свинете са открити в Поповско и Опаченско

„Единият случай е в село Страдалово, Държано горско стопанство – Невестино. Вторият случай е от село Железница, Държавно горско стопанство – Симитли. Резултатите от положителните проби са излезли вчера. Днес по съответния ред чакаме заповед на Българската агенция по безопасност на храните. Ще обособим 3 км зони, в които всички дейности ще бъдат забранени“, каза още инж. Дамянов, цитиран от Фокус.

Той допълни, че за момента не е ясно дали във въпросните населени места има домашни свине, които ще трябва да бъдат умъртвени. „Но във всички случаи, според мен ще трябва да се вземат някакви мерки. В конкретните случаи говорим за заболели диви прасета и не знам дали ще засегнат някакъв район. По отношение на област Благоевград и община Симитли, то мисля, че в голямата си част домашните прасета са умъртвени доброволно. За област Кюстендил нямам конкретна информация“, подчерта инж. Дамянов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1347 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
оцелял от "градежа" СДС-арски българин

2019.11.22 | 14:15

1

А СДС-Чумата е от 1989г. и вече 30 г. от нея спасение няма.

Добави коментар

Водещи новини