100% от земеделските и горски територии ще бъдат покрити с кадастрални карти

  • 13 ноември 2019 14:12

  • 739
  • 0
100% от земеделските и горски територии ще бъдат покрити с кадастрални карти
© Pixabay

До края на годината 100% от земеделските и горски територии в страната ще бъдат покрити с цифрови кадастрални карти. Продължава работата по кадастралните карти и регистри на урбанизираните територии, като към момента такива имат всички областни градове, общинските центрове, населените места по Черноморието, както и всички национални курорти – навсякъде, където има оживен граждански оборот. Това каза заместник–министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на конференция по случай Световния ГИС ден. Събитието се организира от ГИС Алианс.    

Обявени са обществени поръчки за изработване на кадастрална карта на още над 256 по-малки населени места.

„Сред основните цели на правителството е да осигурим на бизнеса и населението в България прецизни и подробни данни в областта на градоустройството, строителството и развитието на инфраструктурата“, каза на форума инженер Йовев. Той подчерта, че кадастърът отдавна се е превърнал в необходимост за много сектори — пазар на недвижими имоти, териториално и устройствено планиране, инфраструктура, опазване на околната среда.

Като приоритет в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев очерта предоставянето на административни услуги на хората чрез Кадастрално-административната информационна система по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства. „По този начин ще предоставим качествени, ефективни и леснодостъпни електронни услуги за гражданите и бизнеса“, допълни още Йовев.

Електронните услуги на кадастъра са с 30% по-евтини

Той съобщи, че се работи по изграждането на многофункционален и многослоен кадастър, който ще стимулира инвестиционните и бизнес процеси у нас. За целта към основните кадастрални карти ще се добавят нови информационни слоеве, описващи различни аспекти на използването и собствеността на земята, както и пространствата под и над нея. Ще се включат и специализирани картографски и геодезически данни, данни и снимки от спътникови заснемания и други.

За да се гарантира сигурността на информацията и на електронното управление, се предвижда изграждането на мрежа от разпределени виртуални Центрове за възстановяване след авария (Disaster Recovery), стана ясно още от изказването на Валентин Йовев. Той обясни, че тези центрове ще резервират данни, които ще позволяват бързо възстановяване работата на засегнати от различни бедствия и злоумишлени въздействия информационни системи от критично значение за функционирането на администрацията.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини