77 вековни дървета са картирани на територията на екоинспекцията в Русе

Всички вековни дървета на територията на Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ в Русе, обхващаща също областите Разград и Силистра, са картирани, съобщават от екоинспекцията в Русе.

На територията на РИОСВ са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите сред тях са пет зимни дъба на възраст повече от 800 години, които се намират в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове - 32. Наличието им е доказателство за това, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори.

Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница. Дейността по картиране е приключила в началото на седмицата. Тя се осъществява по проект на Министерството на околната среда и водите. С помощта на геодезист са засечени и точните GPS-координати.

От екоинспекцията обясняват, че вековните дървета по смисъла на Закона за биологичното разнообразие са защитени обекти. За тях грижа полагат собствениците на имотите, в които се намират. Проверяват се периодично, като се измерва обиколката, височината и се определя биологичното им състояние.

След обобщаване на информацията ще бъде проведена процедура по заличаване на няколко вековни дървета, за които е констатирано, че са необратимо увредени. При тях е установено съхнене на множество клони, както и изгнила сърцевина. Някои са били поразени от мълния. Не е установена човешка намеса или умишлено увреждане на обходените дървета, информират от екоинспекцията в Русе.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет