Първите пшенични посеви в Добричко поникнаха след валежите

  • 07 октомври 2019 11:58

  • 377
  • 0
Първите пшенични посеви в Добричко поникнаха след валежите
© pixabay

След падналите напоследък валежи около 10 на сто от засетите площи с пшеница в Добричка област вече са поникнали, коментира пред БТА професор д-р Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

По думите му сеитбената кампания, която трябва да приключи до 25 октомври, е в оптималните срокове и в чернозема има запаси от влага - от 35-40 до стотина литра на квадратен метър в различните райони в областта.

Земеделските стопани в Добричко са засели към началото на октомври около 86 000 декара с пшеница и са подготвили над 682 000 декара за кампанията, според последните обобщени данни на областната дирекция "Земеделие". Добричкият регион традиционно произвежда най-много зърно в страната като през отминаващата стопанска година реколтата бе прибрана от близо 1 300 000 декара. Възможно е тази есен площите с пшеница да достигнат и до 1 500 000 декара заради намаляване на масивите с рапица, смята професор Киряков. Ученият добави, че при прогнозата за топло време през октомври семената ще поникнат и младите посеви ще се подготвят за зимата.

Възвръща се интересът сред земеделските производители към българската селекция пшеници, коментира Иван Киряков. Той поясни, че зърнопроизводителите сеят създадените в научния институт сортове "Енола", "Драгана", "Калина", "Косара", от които се добиват по около 850-900 килограма от декар, както и висококачествените "Мерилин" и "Пчелина".

Според учения българските сортове трябва да заемат поне 30 на сто от площите с пшеница в страната.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини