Собственици на земи искат нови правила и цени при принудително отчуждаване

  • 25 септември 2019 09:57

  • 656
  • 0
Собственици на земи искат нови правила и цени при принудително отчуждаване
© Pixabay (архив)

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи призова за нови правила и цени на обезщетенията при принудително отчуждаване на земи. Председателят ѝ Стайко Стайков подчерта пред БНР, че през последните 30 години механизмът, по който се прави това, не се е променил.

Преди 10-15 години цените на земеделската земя бяха между 50 и 100 лв. на декар, а сега цената на много места надвишава 1500 – 2000 лв. Не може собствениците да бъдат ощетявани заради стар механизъм и на базата на категории. При земя над 7-ма категория цената достига максимум до 200-300 лв. на декар. А първа и втора категория, които много рядко се срещат, са максимум 1200 лв. – това са много остарели цени. Цените са непазарни, категоричен бе Стайков.

Нашата идея е цените да бъдат такива, които след като бъде обезщетен един собственик, той да може да закупи равностойно земя и да си плати разходите по нейното закупуване, обясни Стайко Стайков. По думите му в момента дори и всички разходи по отчуждаването са за сметка на собственика.

Има над 1 млн. дка държавен поземлен фонд. Нашата идея е те да не се продават или да се обявяват на търгове, а когато се наложи да се обезщетят собствениците, те да имат възможност да избират – или парично обезщетение, или земя, която да получат, заяви още Стайков.

Другото искане на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи е държавата да се съобразява с прибирането на реколтата и едва тогава да пристъпва към отчуждаване.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини