Земеделци от Хасково предлагат промени във финансирането на партиите

  • 30 юли 2019 13:04

  • 646
  • 0
Земеделци от Хасково предлагат промени във финансирането на партиите
© Novini.bg

Новоприетите норми на финансиране на политическите партии не са справедливи. Откритото финансиране от бизнеса е в противоречие с демократизма и интересите на гражданите. Това заяви председателят на Сдружение "Общоземеделско действие" Спас Тенев на пресконференция в Хасково. На брифинга присъства и общинският председател на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" Георги Потерашев.  Тенев, който е бивш финансист, предлага нов начин за субсидиране на дейността на политическите сили, който се основава на три стълба. Като първо условие, според него, трябва да залегне принципът гражданите сами да решават какви средства от бюджета ще бъдат отделяни за финансиране.

Част от него ще бъде гарантирано както досега - при прескачане на еднопроцентната бариера на парламентарни избори. Ще се държи сметка обаче на избирателната активност и субсидията ще бъде индексирана с процент, съответстващ на активността, уточни Тенев.

Вторият стълб ще бъде на база на изпълнението на формалните задължения на влезлите в Народното събрание партии. Парламентарните групи ще получават твърда парична сума, но ако членовете им абдикират от задълженията си с присъствие на пленарни заседания или комисии например, тя ще бъде редуцирана или спирана, обясни Тенев.

По негови думи третият стълб ще предвижда избирателите сами да определят вота, в специална бюлетина например, коя от политическите сили да бъде осигурена финансово - механизъм, близък до сегашния преференциален вот с възможности за избор между няколко партии или пък нито една.

Против сме финансирането чрез корпоративни дарения, защото това ще означава сливане на политика и бизнес, на ако то остане, може да се помисли за създаване на фонд, в който средствата ще бъдат "осветявани", и на който могат да дадат правомощия да разходва средства например за новосформирана политическа сила, която се ползва с популярност, посочи Тенев.

Той вметна, че е скептично настроен към възможността идеите на съмишлениците му да бъдат приети, но първо все пак те трябвало да бъдат огласени и да стигнат до повече хора, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
646 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини