В област Шумен 917 стопанства ще получат еднократна помощ заради чумата по свинете

В област Шумен 917 стопанства ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите след предприетото доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства.

Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител проф. Стефан Желев.

Съгласно указанията, собствениците на лични стопанства са декларирали, че са извършили почистване и дезинфекция на обектите и няма да отглеждат прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.
Д-р Наташа Баева, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните - Шумен, съобщи, че няма промяна в епизоотичната обстановка в региона.

За изследване са изпратени 8 проби от отстреляни диви прасета и 5 от свиневъдни комплекси, като се очакват резултатите.

Областната епизоотична комисия прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона. Решено беше забраната за дърводобив в инфектираната зона в местността "Елешница", община Върбица, да продължи до 8 октомври с изключение на транспортиране на добитата на временни горски складове дървесина при спазване мерките за биосигурност.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет