Констатиран е случай на АЧС на територията на ДГС ''Чепино'' в землището на община Велинград

  • 16 август 2019 18:48

  • 2017
  • 2
Констатиран е случай на АЧС на територията на ДГС ''Чепино'' в землището на община Велинград
© Gettyimages (архив)

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността "Арнаутска поляна" на територията на Държавно горско стопанство "Чепино", община Велинград. Това съобщи заместник-областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените днес резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Той допълни, че със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от днес се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км. от констатирания случай.

Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че днес ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии. Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът,ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.

Във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете в Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.

Последвайте канала на

Novini.bg
2017 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
чумата

2019.08.18 | 17:14

2

няма чума всичко е измама измислена от управляващите

Патриот

2019.08.16 | 19:59

1

Аве Спрете се с тази Фалшива чума.
Само чума в държавните горски паркове.
Там са само Директори от старата генерация Комунисти, и каквото им кажажат това е.
Смешни сте вече комунистически отрепки
Искате фирми като Бони оборот, Леки Кен, и др. Които са собственост на червените комунистически отрепки да контролират цялата страна.
Измет мръсна

Добави коментар

Водещи новини