В радиус от 20 км около два големи свинекомплекса във Великотърновска област се преустановява отглеждането на дворни свине

  • 01 август 2019 18:34

  • 1441
  • 0
В радиус от 20 км около два големи свинекомплекса във Великотърновска област се преустановява отглеждането на дворни свине
© gettyimages (архив)

В радиус от 20 километра около два големи свинекомплекса в Лясковец и свищовското село Българско Сливово се преустановява отглеждането на свине тип "заден двор".

Това съобщи областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова след днешното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с мерките срещу разпространението на Африканската чума по свинете, информира БТА. В обхвата на забраната попадат населени места в девет от десетте общини на областта, като изключение прави само община Елена. От утре екипи на БАБХ, Областната дирекция "Земеделие и гори", МВР и представители на общинските администрации започват проверки дали е изпълнено предписанието, животните отглеждани в задните дворове да бъдат заколени, посочи д-р Станимир Спасов директор на Областната дирекция за безопасност на храните.

Той припомни, че според указанията на МЗХ крайният срок за стопанствата в Северна България да унищожат животните е бил 31 юли, и ако след проверките бъдат открити живи животни следва глоба и унищожаването им, като глобата за стопаните варира от 150 до 1000 лева.

Спасов подчерта, че край свищовското село Българско Сливово се подготвя площадката, в която трябва да бъдат евтаназирани 17 хиляди прасета от местния свинекомплекс. Той не изключи възможността за община Свищов да бъде обявено бедствено положение.

В заседанието на комисията участва и доц. Чавдар Филипов от Лесотехническия университет, който посочи, че е важно да се овладее заразата в Северна България, защото ако тя се разпростре и в южната част, това може да доведе до депопулация на свинете в цялата страна. По думите му тепърва ще се изчисляват щетите от предпазните мерки, тъй като те обхващат няколко отрасъла от икономиката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини