Превантивно се спира отглеждането на домашни прасета в населени места в пет общини във Врачанско

  • 31 юли 2019 17:40

  • 745
  • 0
Превантивно се спира отглеждането на домашни прасета в населени места в пет общини във Врачанско
© gettyimages (архив)

Превантивно спира отглеждането на домашни прасета в обекти тип "заден двор" в села от общините Враца, Мездра, Борован, Криводол и Бяла Слатина, които попадат в обособената 20-километрова зона около единствената индустриална свинеферма в областта, намираща се във врачанското село Чирен, съобщиха от областната администрация.

Заповед за предприемане на превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете е издадена вчера от заместник-областния управител Робертино Маринов. В 20-километровата зона около фермата в Чирен попада и село Липен, община Монтана. Стопаните на домашни прасета в селата трябва да ги заколят доброволно до края на 31 юли, за да могат да ползват месото след термична обработка, според записаното в заповедта.

След този срок инспекторите от областната дирекция "Безопасност на храните" във Враца ще престъпят към умъртвяване на прасетата, които ще бъдат загробвани на определени за целта места, се посочва в съобщението. Кметовете на населени места вече са уведомени и е направен опис на животните, отглеждани в селата в обекти тип "заден двор".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини