Чумата достигна и Пловдивска област

На територията на област Пловдив има първоначална проба с положителен резултат за Африканска чума по свинете /АЧС/ от две отстреляни диви прасета, до утре се очаква да излязат окончателните резултати.

Това е информирал директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, на която са разгледани мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта в пловдивска област. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пловдив.

Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на 20 километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине в областта с цел предотвратяване разпространението на вируса. Кметовете на общини и малки населени места трябва да информират населението в обозначените зони и да предоставят точна информация за отглежданите животни в така наречения "заден двор". За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас, в което през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата е необходимо да се оставят 20-километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това кметовете на общини в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони.

В срок до 2 август трябва да бъдат предприети мерки за доброволно зануляване на поголовието в личните стопанства, след което ще бъдат предприети мерки за тяхното принудително умъртвяване. Труповете на животните ще бъдат унищожени под строг надзор по начин, недопускащ разпространението на болестта, се посочва в съобщението.

В кланиците на територията на областта се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да не се допуска обработката на диви свине и прасета. Стопаните, които доброволно са ликвидирали домашните прасета ще могат да консервират добитото месо след термична обработка.

Болестта АЧС се разпространява по два начина: чрез контакт с диви свине и чрез така наречения антропогенен (човешки) фактор.Болестта се разпространява и чрез хранителни отпадъци, които съдържат свинско месо от заразени животни. Това налага да се ограничи достъпът на хора в 3-километровата зона около огнището на болестта, ако то бъде потвърдено.

Опасността от разпространение на вируса на АЧС е много голяма, защото той е много устойчив, изключително прилепчив и бързо се разпространява, се посочва още в съобщението.

Коментари

  1. 2019.07.30 | 18:46

    УБИЙЦИ

  2. 2019.07.30 | 17:26

    чума

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет