В област Разград от сряда ще бъде обявено частично бедствено положение заради АЧС

  • 29 юли 2019 19:27

  • 980
  • 1
В област Разград от сряда ще бъде обявено частично бедствено положение заради АЧС
© Pixabay (архив)

След приключване на срока на бедственото положение на територията на Разградска област, въведено на 24 юли до 30 юли, ще бъде обявено частично бедствено положение в 20-километровата зона около свинекомплекса на "Агротайм" в Исперих.

Това решиха след консултация с МЗХГ членовете на Областния щаб при бедствия и аварии на днешното си заседание, съобщават от областната администрация. Частичното бедствено положение ще влезе в сила на 31 юли и ще продължи до 7 август. То ще е на териториите на общините Исперих, Завет и Самуил. За този район ще остане в сила забраната за влизане в горите на гъбари, билкари и други хора, събиращи горски продукти.

На заседанието е била обсъдена възможността да отпадне забраната за дърводобив, тъй като ще доведе до затруднения при снабдяването на населението с дърва. Фирмите, ангажирани с тази дейност обаче, трябва да приложат необходимите мерки са биосигурност.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев е съобщил, че към този момент в региона продължава да няма потвърден случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ и регионът е чист откъм опасната зараза. Той е уверил, че ветеринарите продължават проверките по т.нар. задни дворове, със съдействието на полицията и местните власти, но благодарение на широката разгласа сред населението се установява, че хората сами са заклали животните си. Д-р Драмалиев е настоял пред представителите на общините до утре да представят места за загробване на животни при необходимост.

От ловните сдружения в Разград, Исперих и Кубрат са заявили, че извършват необходимите огледи в горите, но не са установявали трупове на диви прасета, се посочва в съобщението на областната администрация.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иван

2019.07.29 | 23:24

1

УБИЙЦИ

Добави коментар

Водещи новини