В Русенско преброяват домашните прасета в малките стопанства

  • 05 юли 2019 14:23

  • 369
  • 0
В Русенско преброяват домашните прасета в малките стопанства
© Pixabay

В Русенско ще има ново преброяване на домашните прасета, отглеждани в животновъдни обекти, тип "заден двор", като то ще започне от идната седмица. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в крайдунавския град д-р Георги Дяков.

В Русе днес се състоя заседание на областната епизоотична комисия заради установен случай на Африканска чума по свинете в община Никопол, област Плевен.
Дяков обясни, че целта с новото преброяване в Русенско е да се установи каква е ситуацията в региона. Подобна "инвентаризация" бе извършена в периода август-октомври миналата година.

Данните показаха, че в областта се отглеждат 919 прасета в 509 стопанства, тип "заден двор". Най-много са те в две от осемте общини в региона - Бяла и Ценово.

В областта досега няма регистриран случай на болестта. Всички взети проби са били отрицателни. Дяков обясни, че се очакват резултатите и от убити наскоро две диви прасета при пътни произшествия.

Около 25 процента от свиневъдството в България е в област Русе. В свинекомплексите в региона се отглеждат около 100 000 прасета. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле. Там миналата година всички хора, които отглеждаха домашни прасета в стопанства, тип "заден двор", ги заколиха като превантивна мярка срещу евентуалното навлизане на болестта.

Областният управител на Русе Галин Григоров заяви на днешното заседание, че предвид ситуацията е недопустимо в Русенско да се отглеждат нерегламентирано прасета в домашни условия.

Последвайте канала на

Novini.bg
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини