ЕК одобри държавна помощ за съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко

  • 23 април 2019 19:09

  • 452
  • 1
ЕК одобри държавна помощ за съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко
©

Европейската комисия одобри нотифицираната от България схема за държавни помощи „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. Това стана ясно по време на редовно заседание на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе днес. Схемата ще се прилага до 31.12.2020 г. Заявления за кандидатстване се приемат до един месец преди изтичане срока на прилагане на схемата.

Помощта има за цел да подпомогне малки и средни фермери, както и обединения от фермери, отглеждащи едри и дребни преживни животни, в процеса по добиване и съхранение на сурово мляко, особено в сезона на пашуване на животните. Бюджетът  за помощ е в размер 2 млн. лева. Максималният интензитет е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 25 000 лева.

Инвестициите имат за цел подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанството, по-специално чрез намаляване на производствените разходи или подобряване и пренасочване на производството.

По време на срещата се обсъдиха резултатите от извършените проверки за идентификация на едрите преживни животни и пчелните семейства.

Министър Румен Порожанов коментира, че със съвместни усилия в най-кратък срок несъответствията трябва да се отстранят. "Всички животни трябва да бъдат регистрирани. По този начин ще се прекрати изплащането на субсидии на недобросъвестни животновъди", категоричен бе министърът. Засегнат бе въпросът за изчистване на информационната системата „ВЕТИС“ от виртуални животни.

Сред дискутираните теми, по време на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство, беше и изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите. Представена беше и актуална  информация за епизоотичната обстановка в страната, както и предприетите действия за контрол и превенция.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ужас

2019.04.23 | 19:34

1

Бюджетът за помощ е в размер 2 млн. -----ТОВА ПОДИГРАВКА ЛИ Е ИЛИ ПРЕДИЗБОРЕН ТРИК?

Добави коментар

Водещи новини