3000 декара гори са засадени на територията на Северното централно държавно предприятие през 2018 г.

  • 29 март 2019 14:44

  • 521
  • 1
3000 декара гори са засадени на територията на Северното централно държавно предприятие през 2018 г.
© pixabay

През миналата година на територията на Северното централно държавно предприятие /СЦДП/ са били залесени 3000 декара гори, каза пред БТА зам.-директорът на предприятието инж. Тодор Бонев.

Това са основно площи, заети с тополи, които са важни за промишлеността заради бързото им израстване в срок от 15 години. Останалата една трета - около 1000 декара, са залесени с местни дървесни видове - дъб, бук, акация и бор.

Те се залесяват на местата, които се освобождават след санитарна сеч, в зони, унищожени от различни вредители или от ветровали и снеговали, посочи експертът. Според него залесяването е крайна мярка и се осъществява на места, където е невъзможно гората сама да се възстанови.

СЦДП стопанисва и управлява държавните горски територии в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Силистра и Русе, с обща площ 246 хиляди хектара, които се стопанисват от 17 териториални поделения, 14 горски стопанства и четири ловни стопанства. Петнадесет процента от стопанисваните гори са на възраст над 100 години. Десет процента от възрастните гори трябва да остават като еталон за наблюдение на процесите без човешката намеса, което е важно за екологията, посочи инж. Бонев.

На територията на предприятието има 18 държавни горски разсадника върху 3500 хектара. Средногодишно се произвеждат над 650 хиляди фиданки и над 500 хиляди резника.

Горите са променящи се живи организми, а целта на лесовъда е да отглежда и стопанисва гората по такъв начин, че да не се нарушава екологичното равновесие и съответно добиваната дървесина да бъде в полза на обществото, посочи той. Горско-стопанските планове за СЦДП предвиждат годишния размер на сечта да бъде не повече от 550 хиляди кубически метра дървесина, а всяко разрешение за сеч е предшествано от 10-годишен план, подчерта Бонев.

В предстоящата Седмица на гората се очаква над 1000 деца да се включат в инициативата "Лесовъд за един ден". От предприятието припомнят, че в седмицата на гората всеки може да си закупи фиданки от държавните разсадници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
521 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2019.03.29 | 15:43

1

А,КОЛКО декара,са "ИЗСЕЧЕНИ-УСВОЕНИ"?

Добави коментар

Водещи новини