Пчелари се надяват да няма нова студена вълна

  • 07 март 2019 12:43

  • 2653
  • 1
 Пчелари се надяват да няма нова студена вълна
© Pixabay

До идването на пролетта се надяваме времето да не изненада с нова студена вълна пчелите, които заради меката зима се развиват бързо, заяви председателят на областния съюз на пчеларите "Добруджа" Добрин Добрев на международното изложение "Пчеломания", което бе открито днес в Добрич.

По думите му топлата зима е повишила гибелта сред пчелите, като влажният въздух е провокирал появата на гъбички в кошерите и смъртоносното заболяване нозематоза. Какъв дял от пчелните семейства са отпаднали ще стане ясно към 1 април, допълни председателят на браншовата организация.

Недялка Михова, печелила приза "Пчелар на годината" на международното изложение, коментира, че в топлото време пчелите вече събират прашец от нацъфтелия дрян, леска, синчец, минзухари. По-голямата опасност за пчелите е липсата на влага заради безснежната зима, като растителността може да изсъхне, смята Михова.

Областният съюз на пчеларите "Добруджа" пристъпва към колективно договаряне за износ на мед след недотам добрите добиви през миналата стопанска година, когато производителите добиха по около две трети от обичайните 25 килограма от кошер, добави председателят на браншовата организация. Заради ниските изкупни цени между 3.50-4 лева за килограм мед съюзът възнамерява да учреди търговско дружество. Още повече че браншът върви към окрупняване като пчелните стопанства с малко кошери намаляват, каза Добрин Добрев. По думите му в региона се отглеждат около 63 000 кошера с пчелни семейства.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ейтук

2019.03.08 | 07:27

1

Последно влажен ли е въздуха или има липса на влага, че не разбрах?

Добави коментар

Водещи новини