Министерството на земеделието свиква експерти за преработване на новия проектозакон за земята

Законопроектът за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи предизвика много драматични реакции и затова ще помоля парламентът да удължи срока за приемането му, каза днес министърът на земеделието Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в при откриването на Седмата национална среща на земеделските производители в България, която започна край Варна. Той уточни, че гласуването на закона не е спешно, тъй като и в момента има действаща нормативна уредба.

Когато се говори за земя, интересите са много и обикновено разнопосочни, допълни Порожанов и уточни, че министерството вече е изпратило покани до различни браншови организации да се включат с експерти в дискусиите по проектозакона и да се стигне до обща позиция.

Министърът посочи още, че не би трябвало да има притеснения, че ще се стигне до административен вакуум около приемането на общата селскостопанска политика /ОСП/ след 2020 година. По думите му безспорно в тази сфера темите са много тежки и няма единна позиция на страните-членки от ЕС. Като такива министърът открои таванът на плащанията и сближаване нивата на субсидиите в отделните държави. Брекзит и финансирането на сигурността на континента доведоха до ограничаване на финансовите ресурси и за ОСП, посочи Порожанов. По думите му голямата тема за сближаване нивата на субсидиите за стопаните едва ли ще намери окончателното си решение, но ще има някакво изравняване на средствата. Министърът допълни, че позицията на България е всяка държава сама да определя тавана на субсидиите за земеделците.

В момента по многогодишната финансова рамка се дебатира в ЕП, допълни министърът. По думите му одобрението й от Европейския съвет се очаква да стане в късната есен на тази година. 

Пред участниците във форума министърът посочи още, че държавата не може да се грижи за изкупните цени на която и да е продукция. Той призова за подобряване на комуникацията между производители и преработватели, които не бива да се възприемат като врагове, а като партньори.

Порожанов каза още, че е редно производителите да бъдат максимално коректни в отношенията си с държавата. Той посочи, че са направени проверки и са регистрирани сериозни злоупотреби. При проверките в София област и Пловдив е разкрит случай, при който от 100 кошера, за които се осигурява финансиране, само в два е имало пчелни семейства. В овцевъдна ферма, в която на хартия е трябвало да има 650 животни, не е открито нито едно, пише БТА.

Коментари

  1. 2019.02.06 | 16:57

    На път за поредната далавера, в ущърб на малките изчезващи земеделци

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет