Фермери: Нас ни санкционират, а други си раздават бонуси

  • 28 февруари 2012 11:50

  • 1542
  • 0
Фермери: Нас ни санкционират, а други си раздават бонуси
©

Докато на нас ни налагат санкции, във фонд „Земеделие” се раздават бонуси.

Това обявиха възмутени фермери от Пазарджишкия регион на среща, организирана от ПП Обединени земеделци. Тя се състоя в Пазарджик на 26 февруари 2012 г. На нея присъстваха председателят на партията Петя Ставрева, зам.-председателят Георги Каркъмов, общински съветници и представители на браншови организации.

Като сериозен проблем стопаните посочиха неуредиците с така нар. допустим слой и очертаването на обработваемите земи.
"Вместо да получаваме повече пари от европейските фондове на нас ни се налагат санкции заради грешки на чиновниците. Прекалената бюрокрация по-скоро ни демотивира да кандидатстваме с проекти по европейските програми и парите от Брюксел остават мираж", посочиха земеделски производители.

Оказа, че от присъстващите над 50 фермери само един е реализирал проект по ПРСР. България изостава с усвояването на средствата от европейските фондове и за 5 години членство в ЕС сме усвоили под 25% от европарите, посочиха от Обединени земеделци. Недостатъчно средства са усвоени и по Програма за развитието на селата и селските райони (ПРСР). Животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци се нуждаем от по-голяма подкрепа, не само чрез средства от европейските фондове, но и от националния бюджет, заявиха присъстващите.

Те повдигнаха въпроса за поетия от министъра на земеделието ангажимент да отпадне промяната в Закона за стоковите борси и тържищата, която допълнително затруднява дейността им. Към момента обаче това обещание е не е изпълнено, констатират производителите.

Необходимо е дребните и средните земеделски стопани да се обединят браншови организации. Така фермерите ще защитават по-лесно интересите си, посочиха от Обединени земеделци.

Освен да подкрепя модернизацията на агросектора ПРСР има и друга мисия – развитие и създаване на алтернативи в селските райони. Фактите обаче показват, че прекалено малко средства от програмата отиват за реализация на проекти в селата.
Ако искаме да противодействаме на обезлюдяването на селските региони, трябва да използваме ефективно европарите за създаване на алтернативен поминък в тях, посочи Петя Ставрева.
Хората напускат селата заради голямата безработица, а държавата нехае, споделиха участниците в срещата. Бяха дискутирани и необходими промени в законодателството, които да улеснят и подкрепят производството и реализацията на земеделска продукция в България.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини