На срещи с фермерите да се разясняват опасностите от африканска чума по свинете и чумата по дребните преживни животни

  • 20 юли 2018 14:53

  • 1810
  • 1
На срещи с фермерите да се разясняват опасностите от африканска чума по свинете и чумата по дребните преживни животни
© pixabay

Да се установи броят на селскотостопанските животни в Старозагорска област, както и броят на регистрираните и нерегистрираните ферми. На преки срещи с фермерите да се разясняват опасностите от африканска чума по свинете и чумата по дребните преживни животни - това разпореди областният управител на Стара Загора Гергана Микова след заседание на Областната епизотична комисия днес, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Ако бъдат открити заразени животни да бъдат унищожавани незабавно, за да се предотврати разпространението на болестите.

Да продължи наблюдението на полицейските органи на двата прохода - Шипка и Прохода на републиката. Да се засили комуникацията с органите на прокуратурата, защото има случаи, в които селски стопани отказват да осигурят достъп до обектите, в които отглеждат животни. Това е решила Областната епизоотична комисия на заседанието днес. Приети са били и мерки за борба със заразата: осигуряване на постоянен ветеринарномедицински контрол по места, забрана за купуване и продаване на живи животни от нерегламентирани места, обучение на ловните дружинки за разпознаване на болестта Африканска чума по свинете и други, допълват от пресцентъра на областната администрация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
звездите ми го говорят

2018.07.22 | 19:46

1
В две съседни страни, за първи път тръгват два различни вида чума по селскостопанските животни, които подозирам, че ще се срещнат на границата. Интересно каква случайност, която нокаутира животновъдството при нас и съседите. А да, и не на последно място, никой не знае от къде е дошла чумата...

Добави коментар

Водещи новини