Празнуваме 100 години лютиерство в България

Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година отбелязва 100-годишен юбилей от първите стъпки на лютиерското производство в България.

За първи път на територията на Казанлък по време на традиционния празник на розата, който тази година се отбелязва за 115-и път, ще се проведе и 9-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство, който досега е бил само в гр. Кремона, Италия. Специално за събитието пристига жури от международна величина и лютиери от три континента - Европа, Азия и Америка, съобщава БТА.

Решението за това е взето по предложение на казанлъшкия лютиер от международна величина и организатор на конкурса Едрьо Едрев заедно с председателя на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини, който ще пристигне специално за целта у нас на 28 май.

Традициите на лютиерството в Казанлък са богати. Почетният гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, който е първият български възпитаник на италианската лютиерска школа "Страдивари", разказва с вълнение за началото, когато е открито първото ателие в Казанлък и е основавана фабрика "Кремона", станала неразделна част от историята на лютиерството в казанлъшкия край.

За 100-годишния период от създаването си лютиерството намира изключително добра почва и последователи и така увеличава с още един елемент, освен розата, емблемата на града, която го представя в страната и пред света, казва той. За възникването на лютиерството в Казанлък способства богатият на дървен материал район. Яворът, вълнист и обикновен, се намира в непрестъпните чукари на Балкана. Той е отличен за цигулки и чела. Вековните орехи на казанлъшкия край дават отличен и много красив материал за китари и мандолини. Здравото черешово дърво също намира особено голямо приложение.

Основателят на този занаят или изкуство, защото въпросът е спорен - лютиерството, в гр. Казанлък е младеж от Къринската махала, на име Димитър Георгиев, живял в периода 1893 - 1969 г. Той много от рано се впечатлява и интересува от струнни инструменти и прави опити да ги майстори. Младият мъж участва в Първата световна война и на фронта се запознава с германски войник, занимаващ се с лютиерство. От него научава много за това производство. През 1918 г., завърнал се от фронта, Димитър Георгиев сам си изработва сечива, създава свой инструментариум, свои модели и започва да произвежда цигулки, мандолини и китари. През 1923 г. той заминава на обучение в Германия, а през 1924 г. се завръща в Казанлък и заедно с двамата си братя Боню и Иван Георгиеви откриват работилница "Кремона", наречена на италианския град Кремона, родното място на безсмъртните майстори на струнни инструменти Авати Страдивари и Гуарнери. За разширяване на производството са необходими средства и в този момент много успешно се намества Популярната банка, основана на 11 декември 1910 г. в Казанлък. Съвместно с предоставените средства от банката, през 1924 г. се основава първото и единственото предприятие в страната за музикални инструменти "Кремона". Така започва производството на китари, мандолини, цигулки и чела. В Казанлък и района в момента работят самостоятелно 50 лютиери, от тях - 27 в града. Те намират изключително добър прием на нашия и на чуждия пазар.

През 1998 г. в града се сформира първото Регионално сдружение на майсторите лютиери, на което лютиерът Едрьо Едрев единодушно е избран за председател. Само година по-късно - през 1999 г., в града на розите се основава и Съюз на лютиерите в България с цел да събира информация и инициира конкурси, семинари, изложения, да предадат столетен опит на следващите поколения. Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" е единственото в България, където е открита специализирана паралелка по лютиерство.

От 2014 г. за председател на лютиерското сдружение е избран Пламен Милчев. От 2011 г. в зала на музея "Искра" в Казанлък съвместно с "Кремона - България" ЕООД и Регионалното сдружение на майсторите лютиери в Казанлък е изложена експозиция с изключително ценни експонати от началото и по-късните години на 20 век. То е плод на много дарения, чиято стойност тепърва ще се оценява, а Казанлък и гостите на града ще се радват на прекрасните лютиерски инструментариум и модели и заготовки, каталог за китари, технология за изработване на пиано и др.

Едрьо Едрев обогатява експозицията с дарената лютиерска литература и предоставената цигулка, ползвана в часовете по музика в казанлъшкото педагогическо училище "Кирил и Методий". Много ценен експонат са и стърготини от ателието на Антонио Страдивари, подарени му от зам.-кмета на град бардели, Италия през 1981 г. Престижният конкурс за струнни музикални инструменти е на името на световния виртуоз Антонио Страдивари.

Международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия. Това че тази година той е в Казанлък е изключителна чест за нас, посочват организаторите. В конкурса ще участват лютиери от цял свят, които продължават да изпращат своите инструменти, уникални по своята изработка и специално за конкурса. Получените инструменти, в т.ч. цигулки, виоли, виолончела, китари, ще бъдат подредени и изложени в специална зала в уникалния Музей на розата в Казанлък.

В рамките на конкурса са предвидени и два класически концерта - на 1 юни - от 19.00 часа - класически концерт на струнен квартет "Класик Арт" и на 2 юни - от 18.00 часа - церемония по награждаване и концерт на камерен ансамбъл за класическа музика "Софийски солисти". Изложбата на световните струнни музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Освен от стотиците гости от страната и чужбина в дните на Фестивала на розата и в рамките на Международния конкурс, Казанлък ще бъде посетен от над 100 дипломати - представители на държавите-членки на Европейския съюз - т. нар. античи.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Земеделие

още

Анкета

Стабилна ли е финансово страната?

Стабилна ли е финансово страната?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?