Празнуваме 100 години лютиерство в България

Градът на розите и тракийските владетели - Казанлък тази година отбелязва 100-годишен юбилей от първите стъпки на лютиерското производство в България.

За първи път на територията на Казанлък по време на традиционния празник на розата, който тази година се отбелязва за 115-и път, ще се проведе и 9-ия Международен конкурс за съвременно лютиерство, който досега е бил само в гр. Кремона, Италия. Специално за събитието пристига жури от международна величина и лютиери от три континента - Европа, Азия и Америка, съобщава БТА.

Решението за това е взето по предложение на казанлъшкия лютиер от международна величина и организатор на конкурса Едрьо Едрев заедно с председателя на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини, който ще пристигне специално за целта у нас на 28 май.

Традициите на лютиерството в Казанлък са богати. Почетният гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, който е първият български възпитаник на италианската лютиерска школа "Страдивари", разказва с вълнение за началото, когато е открито първото ателие в Казанлък и е основавана фабрика "Кремона", станала неразделна част от историята на лютиерството в казанлъшкия край.

За 100-годишния период от създаването си лютиерството намира изключително добра почва и последователи и така увеличава с още един елемент, освен розата, емблемата на града, която го представя в страната и пред света, казва той. За възникването на лютиерството в Казанлък способства богатият на дървен материал район. Яворът, вълнист и обикновен, се намира в непрестъпните чукари на Балкана. Той е отличен за цигулки и чела. Вековните орехи на казанлъшкия край дават отличен и много красив материал за китари и мандолини. Здравото черешово дърво също намира особено голямо приложение.

Основателят на този занаят или изкуство, защото въпросът е спорен - лютиерството, в гр. Казанлък е младеж от Къринската махала, на име Димитър Георгиев, живял в периода 1893 - 1969 г. Той много от рано се впечатлява и интересува от струнни инструменти и прави опити да ги майстори. Младият мъж участва в Първата световна война и на фронта се запознава с германски войник, занимаващ се с лютиерство. От него научава много за това производство. През 1918 г., завърнал се от фронта, Димитър Георгиев сам си изработва сечива, създава свой инструментариум, свои модели и започва да произвежда цигулки, мандолини и китари. През 1923 г. той заминава на обучение в Германия, а през 1924 г. се завръща в Казанлък и заедно с двамата си братя Боню и Иван Георгиеви откриват работилница "Кремона", наречена на италианския град Кремона, родното място на безсмъртните майстори на струнни инструменти Авати Страдивари и Гуарнери. За разширяване на производството са необходими средства и в този момент много успешно се намества Популярната банка, основана на 11 декември 1910 г. в Казанлък. Съвместно с предоставените средства от банката, през 1924 г. се основава първото и единственото предприятие в страната за музикални инструменти "Кремона". Така започва производството на китари, мандолини, цигулки и чела. В Казанлък и района в момента работят самостоятелно 50 лютиери, от тях - 27 в града. Те намират изключително добър прием на нашия и на чуждия пазар.

През 1998 г. в града се сформира първото Регионално сдружение на майсторите лютиери, на което лютиерът Едрьо Едрев единодушно е избран за председател. Само година по-късно - през 1999 г., в града на розите се основава и Съюз на лютиерите в България с цел да събира информация и инициира конкурси, семинари, изложения, да предадат столетен опит на следващите поколения. Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" е единственото в България, където е открита специализирана паралелка по лютиерство.

От 2014 г. за председател на лютиерското сдружение е избран Пламен Милчев. От 2011 г. в зала на музея "Искра" в Казанлък съвместно с "Кремона - България" ЕООД и Регионалното сдружение на майсторите лютиери в Казанлък е изложена експозиция с изключително ценни експонати от началото и по-късните години на 20 век. То е плод на много дарения, чиято стойност тепърва ще се оценява, а Казанлък и гостите на града ще се радват на прекрасните лютиерски инструментариум и модели и заготовки, каталог за китари, технология за изработване на пиано и др.

Едрьо Едрев обогатява експозицията с дарената лютиерска литература и предоставената цигулка, ползвана в часовете по музика в казанлъшкото педагогическо училище "Кирил и Методий". Много ценен експонат са и стърготини от ателието на Антонио Страдивари, подарени му от зам.-кмета на град бардели, Италия през 1981 г. Престижният конкурс за струнни музикални инструменти е на името на световния виртуоз Антонио Страдивари.

Международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия. Това че тази година той е в Казанлък е изключителна чест за нас, посочват организаторите. В конкурса ще участват лютиери от цял свят, които продължават да изпращат своите инструменти, уникални по своята изработка и специално за конкурса. Получените инструменти, в т.ч. цигулки, виоли, виолончела, китари, ще бъдат подредени и изложени в специална зала в уникалния Музей на розата в Казанлък.

В рамките на конкурса са предвидени и два класически концерта - на 1 юни - от 19.00 часа - класически концерт на струнен квартет "Класик Арт" и на 2 юни - от 18.00 часа - церемония по награждаване и концерт на камерен ансамбъл за класическа музика "Софийски солисти". Изложбата на световните струнни музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г. Освен от стотиците гости от страната и чужбина в дните на Фестивала на розата и в рамките на Международния конкурс, Казанлък ще бъде посетен от над 100 дипломати - представители на държавите-членки на Европейския съюз - т. нар. античи.

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

На живо Студио "Трето полувреме" след Аржентина - Хърватия 0:3