Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони

  • 18 май 2018 19:45

  • 2585
  • 0
Близо 200 ракети против градушки спасиха земеделска продукция за милиони
©

Близо 200 ракети са изстреляни във вторник срещу мощен градоносен облак от Полигона за борба с градушките в Бърдарски геран. Спасена е земеделска продукция за милиони левове. Въпреки това силният вятър причини щети в Белослатинско и Плевенско. Бедствието в Бяла Слатина изпотроши стотици дървета, покриви и автомобили.

От полигона за борба с градушките обаче са категорични, че са си свършили работата.

„Пораженията и щетите, които нанася този много силен градов облак са общо взето от много силните и бурни ветрове, и многото дъжд, излял се за много кратко време”, заяви инж. Йордан Йорданов, директор на Полигона за борба с градушките в Бърдарски геран, предаде БТВ.

Полигонът брани два милиона декара, по-голямата част от които земеделска земя. Ефективността на родната противоградова защита е много висока, но не навсякъде я има.

Над населените места по правило ракети не се изстрелват. „Тази ракета, след като си свърши работа, тя се саморазрушава и пада на парчета, тези парчета падат на земята, така че не можем да си позволим лукса да застрашим живота в урбанизираните територии”, допълни инж. Йорданов.

От Асоциацията на зърнопроизводителите в района обявиха, че са склонни да финансират работата на подобни полигони, но срещу строга отчетност на похарчените пари. И снощи операторите на ракетните площадки са имали работа и предотвратили образуването на градушки, обстановката се следи денонощно, защото е много динамична.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини