Кампанията по директните плащания е приключила успешно, срокът няма да бъде удължаван

  • 17 май 2018 14:45

  • 1443
  • 0
Кампанията по директните плащания е приключила успешно, срокът няма да бъде удължаван
© Pixabay

Кампанията по директните плащания за 2018 г. е приключила успешно, имахме опцията за нейното удължаване, но не се наложи, обяви пред журналисти днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Срокът за подаване на заявленията беше 15 май и към момента всички 108 600 заявления са приети от Общинските служби по земеделие в страната, а над 107 хил. от тях са завършени, обобщи Порожанов.

Подадените заявления са с близо 2500 по-малко от миналата година, но по различните схеми намалението на площта е с около 48 хил. хектара и се дължи повече на пасищата, обясни министърът.

По думите му заявленията все повече съвпадат с платимите площи и извършените разплащания са за около 37 млн. дкекара директни плащания.

Положихме максимални усилия окончателният слой за подпомагане да бъде готов към 1 март, преди подаване на заявленията и това е причина за успешното приключване на кампанията, похвали се Порожанов. Това, че срокът не се удължава, ще даде възможност за бързо обработване на заявленията, а фонд "Земеделие" да си направи бързо плана за проверките, които са задължителни, коментира още той.

Министър Порожанов изброи и свързаните с Председателството инициативи на земеделския сектор, сред които открои срещата на разплащателните агенции от ЕС в края на май, неформалния Съвет на министрите по земеделие, форумът за финансовите инструменти в сектора, на който ще се представи и новият пакет за директно финансиране, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1443 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини